latinica  ћирилица
14/10/2021 |  14:24 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Košarac: Sarajevo ne može da predstavlja Banjaluku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac upozorio je da Vlada Kantona Sarajevo nema ovlašćenja da provodi aktivnosti na organizaciji učešća BiH na sajmu "EKSPO 2020 Dubai" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Košarac je istakao da u potpunosti podržava nastup privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH na tom sajmu, ali je neprihvatljivo i u suprotnosti sa ustavnim i zakonskim propisima da Vlada Kantona Sarajevo vrši organizaciju učestvovanja BiH na ovom međunarodnom događaju.

On je podsjetio da je odlukom Savjeta ministara kao nosilac aktivnosti pripreme učešća BiH na sajmu "EKSPO" određeno Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i da od početka ulažu maksimalne napore da bi pronašli način za ravnopravno predstavljanje privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH na toj prestižnoj manifestaciji.

Košarac je podsjetio da je Ministarstvo koje vodi poslije imenovanja Organizacionog odbora BiH i potpisivanja Ugovora o učešću na svjetskoj izložbi "EKSPO 2020 Dubai" u šest navrata predlagalo da Savjet ministara usvoji potrebne akte u vezi sa nastupom u Dubaiju, među kojima je bio i troškovnik za učešće.

- Predsjedavajući Zoran Tegeltija i ministri iz Republike Srpske svaki put su glasali za predložene akte, ali ministri iz Federacije BiH do danas nisu dali saglasnost. Izostankom njihove saglasnosti, Savjet ministara nije usvojio potrebne odluke i informacije. To praktično znači da je BiH onemogućeno učestvovanje na svjetskoj izložbi u Dubaiju, pa samim tim i provođenje planiranih aktivnosti u vezi sa kompletnom organizacijom programa na paviljonu - naglasio je Košarac.

Uzimajući u obzir činjenicu da je BiH već preuzela određene obaveze zaključivanjem Ugovora, te da Savjet ministara nije usvojio troškovnik, Košarac je upozorio da Vlada Kantona Sarajevo nema ovlašćenja da provodi aktivnosti na organizaciji učešća BiH na sajmu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

On je napomenuo da je o tome informisao i Vladu Kantona Sarajevo, tako i Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara i predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Nejasan je pravni osnov po kojem je Vladi Kantona Sarajevo organizator sajma u Dubaiju dao ovlašćenje da provodi pomenute aktivnosti. Posebno je problematičan način na koji se planira obezbijediti učešće privrednika iz Republike Srpske. Oni moraju biti ravnopravni i učestvovati pod istim uslovima kao privrednici iz FBiH - naglasio je Košarac.

On je ukazao na važnost predstavljanja privrednika iz oba entiteta na međunarodnom sajmu u Dubaiju, te dodao da je njegova podrška jasno iskazana kroz sve aktivnosti Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara o tom pitanju.

- Međutim, insistiram na tome da je prvenstveno neophodno poštovati zakonom propisane procedure, kao i ustavna ovlašćenja organa koji mogu vršiti predstavljanje BiH na mafestacijama ovog tipa - naglasio je Košarac.

On je istakao da su alternativna rješenja organizacije nastupa privrednika iz cijele BiH potpuno neprihvatljiva, nezakonita i neustavna.

- U prilog tome svjedoči i da je ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Šerif Mujkanović nedavno podnio neopozivu ostavku na poziciju vršioca dužnosti generalnog komesara za BiH za `EKSPO 2020 Dubai`. Јasno mu je da aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo nisu u skladu sa zakonom, kao i da njihova ideja o preuzimanju uloge organizatora učestvovanja BiH na sajmu u Dubaiju služi prvenstveno za politički obračun u Kantonu Sarajevo - rekao je Košarac.

On je najavio da će organizatore sajma "EKSPO 2020 Dubai" obavijestiti o tome da isključivo nadležne institucije na nivou BiH mogu odobriti vizuelni identitet paviljona BiH i da on mora oslikavati unutrašnju strukturu zemlje.

Svjetska izložba "EKSPO 2020 Dubai" održava se od 1. oktobra ove do 31. marta sledeće godine, pod sloganom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti".