latinica  ћирилица
14/10/2021 |  15:26 ⇒ 15:36 | Autor: RTRS

Provjere vida neophodno organizovati u vrtićima

Oboljenje oka otkriveno na vrijeme i primjena odgovarajuće terapije daju velike mogućnosti za izlječenje, te je provjere vida neophodno organizovati u vrtićima, poručili su oftalmolozi Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.
UKC - Foto: RTRS
UKCFoto: RTRS

Načelnik Klinike UKC-a Srpske za očne bolesti Milka Mavija istakla je da je, u globalnoj kampanji svjetske borbe za što bolji vid, posebnu pažnju neophodno posvetiti sačuvanju oštrine vida kod najmlađih.

- Neophodno je da se djeca još od najranijeg uzrasta redovno pregledaju jer se slabovidost može otkriti još u predškolskom uzrastu, te može da se liječi i prije upisa u školu - rekla je Mavija novinarima u Banjaluci, povodom obilježavanja Svjetskog dana vida.

Ona je istakla da se u UKC-u Srpske nalazi i kabinet za retinopatiju prematurusa, u kojem se obavlja dijagnostika i liječenje prijevremeno rođene djece.

Oftalmolog Vesna Ljubojević rekla je da oboljenja, ukoliko se jave kod prijevremeno rođene djece, dovode do teških posljedica po vid.

- Cilj nam je da se uvede obavezan skrining za svu mladu populaciju, odnosno za dob od tri ili četiri godine s ciljem da pomognemo mladima, koji puno vremena provode pred raznim ekranima - dodao je oftalmolog Dejan Vojčić.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove Slobodan Hajder istakao je da je prevencija slabovidosti kod djece jedan od prioriteta oftalmologa na UKC.