latinica  ћирилица
14/10/2021 |  15:28 | Autor: SRNA

Sutra spajanje mosta na Savi kod Gradiške

Most na Savi kod Gradiške, na budućem auto-putu Banjaluka–Zagreb biće spojen sutra, a tim povodom predviđen je i simboličan susret delegacija BiH i Hrvatske na sredini mosta, izjavio je Srni ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović koji će predvoditi delegaciju BiH.
Most - Gradiška - Foto: RTRS
Most - GradiškaFoto: RTRS

Mitrović je rekao da je završena kompletna čelična konstrukcija i da će do proljeća, kada je predviđen završetak izgradnje, biti završeno i 500 metara saobraćajnice sa strane BiH i 50 metara u Hrvatskoj, a da će nakon toga početi izgradnja pristupne saobraćajnice u dužini od šest kilometara s hrvatske strane, koju će izgraditi "Integral inženjering".

On je rekao da će završetkom tog dijela most moći biti pušten u saobraćaj.

- Rok za izgradnju je godinu i po dana, ali s obzirom na to da je riječ o "Integralu", uvjeren sam da će sve učiniti da se taj rok maksimalno skrati kako bi most što prije bio u funkciji - naglasio je Mitrović.

On je dodao da je bitno da most i granični prelaz što prije budu stavljeni u funkciju zbog rasterećenja centra Gradiške i stanovništva, jer postojeći prelaz se nalazi u centru grada, a prostor je ograničen.

- U petak ću zvanično podnijeti inicijativu koja je pokrenuta u julu na ministarskom sastanku u Ljubljani da prelaz sa strane Srpske, odnosno BiH bude integrisani, odnosno zajednički granični prelaz. To bi omogućilo da se policijske, carinske i druge kontrole obave na jednoj strani, što bi značilo samo jedno zadržavanje, što je veoma bitno - pojasnio je Mitrović.

On je rekao da će inicijativa biti upućena Evropskoj komisiji, Transportnoj zajednici i Hrvatskoj, od koje već postoji saglasnost.

- Uložićemo maksimalne napore da ovaj posao i ovu ideju sprovedemo u djelo - rekao je Mitrović i dodao da bi integrisani prelaz bio od koristi i za hrvatsku stranu, jer bi smanjio troškove izgradnje, a dobilo bi se na vremenu da se granični prelaz uz manje modifikacije stavi što prije u punu funkciju.

- Postojeći granični prelaz na našoj strani ima kapacitet i on bi mogao biti integrisan na ovaj način. Ovaj most je prije svega značajan za ekonomiju i stanovništvo Srpske i BiH, Hrvatske, zapadnog Balkana, a samim tim i EU - istakao je Mitorvić.

Polovinu troškova izgradnje mosta od oko 19 miliona evra snose BiH i Hrvatska, a Hrvatska je u obavezi da izgradi još saobraćajnicu do Okučana.

Hrvatski dio mosta i poveznih puteva uglavnom se finansira iz sredstava EU, a sa strane BiH, EU je obezbijedila grant od 3,2 miliona evra.

Most će biti dugačak 426 metara, širok 22,6 metara i imaće po dvije saobraćajne trake u svakom smjeru.