latinica  ћирилица
14/10/2021 |  15:31 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

Uručena posthumna odlikovanja u Foči (VIDEO)

Porodicama osam poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Foče, Gacka i Višegrada uručena su posthumna odlikovanja u Foči- Medalja zasluga za narod. Posthumna priznanja, u ime predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, uručili su njen izaslanik Slobodan Župljanin i načelnik opštine Foča Milan Vukadinović.
Uručena posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca (Foto: opstinafoca.rs.ba) -
Uručena posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca (Foto: opstinafoca.rs.ba)

Otac poginulog borca Željka, Vaso Bilinac, preuzeo je odlikovanje s tugom, ali kaže i radošću. Njegov 22-godišnji sin braneći srpski narod poginuo je u septembru 1992. godine, na liniji odbrane kod Foče.

- Sjećanje nikad ne blijede kao i onog dana. Drago mi je što ih nisu zaboravili - kaže Bilinac.

U Foči je naglašeno da je ovo minimum kojim treba da se oda počast poginulim borcima, koji su živote utkali u temelje Republike Srpske.

- Tekovine moraju da se njeguju ti ljudi ne smiju biti zaboravljeni. Svaki taj borac, ratni vojni invalid i demobilisani borac ne smiju da budu zaboravljeni za sve što su dali u odbrani slobode i Republike Srpske - istakao je Milan Vukadinović, načelnik opštine Foča.

Istaknuto je da je Republike Srpska i danas kao i devedesetih godina, izložena brojnim izazovima i prijetnjama.

Sa ovag mjesta mogu da poručim da srpski narod i Republika Srpska će uraditi sve da svoje raspoložive kapacitete da u novim uslovima i na jedan demokratski način sačuvaju našu svetinju Republiku Srpsku - poručio je Župljanin.

Izaslanik predsjednice Republike Srpske, delegacije opštine i boračkih organizacija Foče, Gacka i Višegrada, na Centralni spomenik položili su cvijeće i prislužili svijeće.