latinica  ћирилица
14/10/2021 |  16:08 | Autor: SRNA

Zaharova: NATO da obuzda razularene radikalne Albance na Kosmetu

Rusija zahtijeva da kontingent NATO-a obuzda radikalne kosovske Albance jer ima punu odgovornost za osiguravanje mira i bezbjednosti u ovoj pokrajini, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom najnovijih incidenata na sjeveru Kosova i Metohije kada je jedan Srbin teško ranjen, a više njih povrijeđeno.

- Zahtijevamo da misija na Kosovu ispuni svoj mandat u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 i da obuzdaju razularene radikalne kosovske Albance - istakla je Zaharova.

Ona je rekla da Albanci demonstrativno odbijaju da odustanu od svojih agresivnih planova s ciljem da očiste Kosovo i Metohiju od nealbanskog stanovništva, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

- Upozoravamo da takav stav Prištine i nejasna reakcija njenih pokrovitelja neizbježno izazivaju kretanje ka otvorenom sukobu, uništavaju pretpostavke za nastavak, i bez toga blokiranog, dijaloga dvije strane - naglasila je Zaharova.

Ona je naglasila da je očigledno da radikalna Vlada premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija ne smatra da ima ikakve obaveze, te otvoreno ignoriše čak i one na Zapadu koji nastavljaju da lobiraju za međunarodnu legalizaciju nezakonite, jednostrano proglašene nezavisnosti ove pokrajine, prenosi "Sputnjik".