latinica  ћирилица
14/10/2021 |  17:43 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Trebinje: U bolnici medicinski kiseonik ispravan (VIDEO)

Rezultati analize kiseonika, uzorkovanog u trebinjskoj bolnici, pokazali su da je kiseonik medicnski ispravan, potvrdio je za RTRS direktor bolnice Nedeljko Lambeta.
Bolnica Trebinje - Foto: RTRS
Bolnica TrebinjeFoto: RTRS

Prije rezulatata analize, opozicioni odbornici u Skupštini grada Trebinje i poslanici u Narodnoj skupštini, podnijeli su krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu, protiv sadašnjeg i tri prethodna direktora trebinjske Bolnice. Razlog je, kako navode, upotreba tehničkog, umjesto medicinskog kiseonika u bolnici.

Direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta rekao nam je da će o rezultatima analize javnost sutra upoznati.

Podnošenje krivične prijave nije želio da komentariše.

- Ne bih da komentarišem, maloprije su saradnici javili da je stigla analiza kiseonika, kiseonik je uredu, sutra ćemo izaći sa zvaničnim saopštenjem - rekao je Lambeta.

Prije zvaničnog saopštenja, oppozicioni poslanik u Narodnoj skupštini Nebojša Vukanović tvrdi da je prije više od mjesec, na upotrebu tehničkog umjesto medicinskog kiseonika, upozorio Inspektorat Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Očekivao je, kaže, ostavku menadžmenta zbog kršenja zakona i procedura.

- Nesporno je, stoji ovdje u nalazu, u kom se jasno kaže da u skladu sa utvrđenim stanjem, Bolnica Trebinje, putem tenderske nabavke medicinskih i drugih gasova, koristi tehnički kiseonik, čime se ugrožava zdravlje stanovništva - tvrdi Vukanović.

U opoziciji tvrde da i nadležne institucije nisu reagovale na nalaz inspekcije i nisu preduzele potrebne mjere. Ne kriju da je ovo i političko pitanje.

- Nije samo u pitanju politička, nego i ljudska i moralna odgovornost za to što su radili - naveo je Saša Borjan, odbornik PDP-a u Skupštini grada Trebinje.

- Mi smo se danas okupili ovdje, s obzirom da se niko ne oglašava povodom ove krupne afere, vezano za Tužilaštvo i sudstvo, ovako ne može više, jer u tome lancu je i Bolnica Trebinje - smatra poslanik PDP u NSRS Ljubiša Krunić. 

Direktor bolnice Nedeljko Lambeta odbacuje optužbe. Kaže da je tender za nabavku kiseonika, za koji je bilo zainteresovano sedam firmi, urađen u skladu s važećim Zakonom o javnim nabavkama Srpske.