latinica  ћирилица
14/10/2021 |  17:47 ⇒ 18:27 | Autor: TANЈUG

Bejrut: Vojska smirila haos, šest žrtava

Najmanje šest osoba je ubijeno danas, a više od 60 ranjeno u pucnjavi u Bejrutu.

Do pucnjave je došlo kada su se pristalice i saveznici šiitske grupe Hezbolah i pokreta Amal okupili kako bi protestovali protiv glavnog sudije Tareka Bitara u istrazi o prošlogodišnjoj razornoj eksploziji u luc.

Vojska je saopštila da je pucano na demonstrante, dok su se kretali ka Palati pravde kako bi učestvovali na protestu .

Prema vojnom izvoru, pucnjava se dogodila u hrišćanskom dijelu grada, kada su učesnici protesta prolazili kružnim tokom.

Oni tvrde da je sve počelo kada su snajperisti sa krovova okolnih zgrada zapucali želeći da zemlju uvuku u sukobe.

Hezbolah i njegovi saveznici tvrde da je sudija pristrasan, ali porodice žrtava podržavaju njegov rad.

Prethodno je libanski sud odbacio tužbu protiv glavnog istražitelja u istrazi o eksploziji u Bejrutu u avgustu prošle godine, u kojoj je stradalo više od 200 ljudi i dozvolio mu da nastavi svoj rad.

Istraga o eksploziji privremeno je obustavljena ove nedjelje nakon što su žalbu podnijeli bivši ministar finansija Ali Hasan Kalil i bivši ministar za javne radove Gazi Zeitar. Glavni Sudija Tarek Bitar izdao je nalog za hapšenje Kalila.

Sukobi su trajali nekoliko sati prije nego što je uspostavljen mir.

Bolnički i vojni izvori rekli su da su među poginulima dva muškarca koji su pogođeni u glavu i grudi, kao i žena koju je zalutali metak pogodio dok je bila u kući.

Hezbolah i Amal su u zajedničkom saopštenju optužili su velikog protivnika, stranku Hrišćanske libanske snage, da stoji iza napada na demonstrante.

Premijer Nadžib Mikati pozvao je sve na mir i da ne dozvole da budu uvučeni u sukob.

Vojska je saopštila da je rasporedila trupe u potrazi za napadačima i upozorila da će "pucati na svakog naoružanog napadača na ulici".