latinica  ћирилица
14/10/2021 |  18:59 ⇒ 15/10/2021 | 09:01 | Autor: SRNA

Dodik: Šaroviću treba pojašnjenje oko čega se vodi politička borba (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je danas u Istočnom Sarajevu lidera SDS-a Mirka Šarovića na dijalog kako bi mu objasnio razloge zbog kojih se za Republiku Srpsku vodi teška politička borba.
Milorad Dodik (Foto:www.gov.spb.ru) -
Milorad Dodik (Foto:www.gov.spb.ru)

Nakon što je Šarović rekao da je čuo izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će stranci do proljeća tražiti nestanak Republike Srpske, ali da nije čuo da li je vlast u Srpskoj kriva i koliko za ovakvo stanje u BiH, Dodik je upitao zar Vučić treba da mu kaže da se već 20 godina pokušava ukinuti Republika Srpska.

- To je uopšte poznata stvar i to se pokušava na razne načine - golim nasiljem, pokvarenim, prikrivenim mjerama Ustavnog suda BiH u ovom vremenu... To se čini bez oklijevanja i to se vidi - ukazao je lider SNSD-a.

Dodik se na današnjoj konferenciji za novinare zahvalio Vučiću za brigu za Republiku Srpsku.

- Zahvaljujući našim upozorenjima on je spoznao da se to dešava, a ne Šarović koji nema vremana da ode u Beograd, osim da obavi privatne poslove, boraveći stalno u britanskoj, američkoj ili njemačkoj ambasadi - rekao je Dodik.

On je izrazio čuđenje da čovjek koji je toliko godina u politici izađe nedavno u javnost i kaže da ova vlast ništa nije uradila.

- Znam da su se neki njegovi rođaci liječili u Bolnici "Srbija" i on zna da je to napravila Vlada Republike Srpske. Ne vjerujem da se nije provozao putem od Lukavice do Јahorine da pogleda to čudo koje se, u investicionom smislu, gore dešava. Јahorina je danas, poslije Beograda na vodi, lokalitet najvećeg ulaganja na Balkanu - istakao je Dodik.

On je rekao da to svi vide i da su ponosni na to, osim Šarovića.

- Danas je kvadratni metar zemljišta na Јahorini skuplji nego u centru Banjaluke, što govori o tome da smo predano radili na ekonomiji i da u zadnjem tromjesječju imamo povećanje domaćeg proizvoda do 10 odsto i da smo prešli prosječnu mjesečnu platu od 510 evra, što govori o tome da je uvoz pokriven našim izvozom 80 odsto, a bio je 30 odsto za vrijeme Šarovića i njegove pameti - naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da mu je "Šarović priznao da većinu njegovih saopštnja piše "BN televizija" i da on to ne može da ospori.

- I sad dođete u poziciju da on i BN televizij` kaže nije tako, ali sam ja svjedok da jeste - potvrdio je on.

Dodik je pozvao Šarovića na dijalog da mu objasnimo razloge zbog čega se vodi politička borba za Srpsku.

- Јa ovo ne radim zbog mog komoditeta i ljudi oko mene. Da hoću komoditet bio bi bezličan kao on. Ovo je teška politička borba koju vodimo i ja nisam nesvjestan izazova koji me čekaju, ali sam dobro procijenio i proračunao da svi izazovi mogu da idu na mene i moje saradnike, a da na Republiku Srpsku neće ići - poručio je on.

Dodik kaže da Šarović računa da će njegovi sponzori iz američke, njemačke i britanske ambasade da ga smijene, kako bi lider SDS-a postao važan. On je podsjetio da Šarović nije pobjedio ni na svom glasačkom mjestu u Istočnom Sarajevu.