latinica  ћирилица
14/10/2021 |  21:26 ⇒ 21:29 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo: Promocija knjige "Borba moja za živote drugih""

"Borba moja za živote drugih" naziv je knjige čuvenog hirurga iz Istočnog Sarajeva Slavka Ždrale, koja svjedoči o ratnim događanjima u Sarajevu i vremenu nakon rata. Јedan je od najzaslužnijih za formiranje ratnih bolnica "Žica i Kasindo", ali i za podizanje današnje bolnice "Srbija". Knjigu je posvetio svima koji su pod otvorenom vatrom i zasjedama u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ispunili profesionalnu, ljudsku, etičku i patriotsku dužnost, poručio je doktor Ždrale, na večerašnjoj promociji.
"Moja borba za živote drugih" - Slavko Ždrale - Foto: SRNA
"Moja borba za živote drugih" - Slavko ŽdraleFoto: SRNA

"Borba moja za živote drugih" je štivo koje nas tjera da drugačije mislimo o organizaciji ratne medicine, rekao je jedan ugledni profesor sa VMA u Beogradu.
Knjiga govori o ratnim i poratnim zbivanjima i izlazi kada je najpotrebnija kao istinito, dokumentovano sjećanje na odbrambeno - otadžbinski rat. Ona je opomena da su ljekari najvažnije oružje Republike Srpske, od njenog nastanka do danas.

- Kad je rat krenuo u Sarajevu više od 100.000 ljudi ostalo je bez zaštite. Srpske snage koje su kontrolisale teren nisu imale ni jednu ozbiljniju bolnicu zamislite u tom haosu kad su krenuli zdravstveni radnici svjesni toga bili kad su stvorili da imamo modernu bolnicu i medicinski fakultet i da smo imali u ratu 4 ili 5 bolnica koje su se stvorile pola godine poslije svih nakon svih dešavanja to je nemjerljivo - kaže autor Slavko Ždrale.

Promociji je prisustvovao veliki broj onih kojima je doktor Ždrale spasio život. Akademik Marko Vuković smatra da knjiga dolazi u pravo vrijeme, posebno što dolazi od doktora koji je radio u svim sarajevskim bolnicama, od Koševa do današnje bolnice "Srbija".

- Ne samo po sadržaju nego je došla i vremenski u pravo vrijeme kad su se poslije ratne strasti stišale i kad se voda razbistrila. Tako da je sad ovo izneseno postalo čista istina - naglasio je hirurg u penziji Marko Vuković.

Pored više hiljada intervencija, operacija i spasenih života, doktor Ždrale je među prvima istupio u javnost s podacima, o štetnim posljedicama po zdravlje stanovništva od zračenja osiramešnog uranijuma. Јedan je od onih koji su trasirali put za izgradnju današnje moderne bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu.