latinica  ћирилица
14/10/2021 |  22:18 ⇒ 22:27 | Autor: RTRS

Lukić: Srpska može da funkcioniše u BiH i sa većim stepenom samostalnosti (VIDEO)

Srpska sa većim stepenom samostalnosti unutar granica BiH može da postoji kao funkcionalna cijelina, rekao je profesor Radomir Lukić, učesnik mirovnih pregovora u Dejtonu, gostujući u našoj emisiji Pečat.
Radomir Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

- Niko nije vjerovao da Republika Srpska može nastati 1992 - 1995 godine, i da može doživjeti svoju satisfakciju u Dejtonu. Ono što nije bilo moguće postalo je moguće i Republika Srpska i danas postoji. Dok je Srba, Republika Srpska neće i ne može da bude ukinuta. To je jasan i jednostavan odgovor svima koji na to pomišljaju - naglasio je Lukić.

On dodaje da sve što se predlaže od strane srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednice Srpske Željke Cvijanović, kao i dijela poslanika Narodne skupštine vodi ka povratku na ono što je bilo kada je Dejtonski mirnovni sporazum zaključen.

- Sam prenos nadležnosti je nedovoljno pravno regulisan, i do sada je počivao na pretnjama i pritisku viskog predstavnika, Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira, i nekih velikih sila koje su bile ubjeđene da će time popraviti sliku u BiH, a to nije bilo tako. S obzirom na to da ni jedna nadležnost nije trajno prenesena, niti se takva riječ može naći u odlukama o prenosu, i onaj ko je odlučio o prenosu može da ih vrati na prvobitno stanje - dodao je Lukić.

Lukić naglašava da ni jedna promjena nadležnosti nije donijela do promjene Ustava.

- Svaki prenos je značio i umanjenje ustavne nadležnosti, ali ustavne norme Republike Srpske nisu mijenjanje - istakao je Lukić.

On se dotakao i Oružanih snaga, kao i najave iz Republike Srpske da će povući svoj kadar. 

- BiH praktično i nema svoje Oružane snage. To su neke male formacije, koje imaju simbolični značaj, i ona bi trebala da bude demilitarizovana i pod zaštitom Ujedinjenih nacija - mišljenja je profesor Lukić.

Prijetnje, prije svega iz političkog vrha FBiH, shvaća veoma ozbiljno. 

- Postoji jedinstvenost, kada je riječ o stavu svih političkih stranaka u Federaciji BiH kao odgovor na poruke iz Srpske. Možda bi to trebalo da bude za nauk i nekim opozicionim političarima u Srpskoj. Da je BiH država Bošnjaka, i nije ništa drugo nego prijetnja, a znamo da politika prijetnje prije ili kasnije svima se odbije od glavu - naglasio je Radomir Lukić.

Emisiju Pečet pogledajte i OVDЈE.