latinica  ћирилица
15/10/2021 |  07:28 ⇒ 07:29 | Autor: SRNA

Kristofer Hil novi američki ambasador u Beogradu

Predsjednik SAD DŽozef Bajden nominovao je diplomatu Kristofera Hila za novog američkog ambasadora u Srbiji, objavljeno je na sajtu Bijele kuće.
Kristofer Hil (Foto: Time Magazine) -
Kristofer Hil (Foto: Time Magazine)

Hil je domaćoj javnosti poznat kao specijalni izaslanik SAD za Kosovo u diplomatskim pokušajima koji su okončani pregovorima u Rambujeu.

Bio je i član pregovaračkog tima čiji su napori doveli do Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime je okončan sukob u BiH, navodi se na sajtu Bijele kuće.

U biografiji Hila navodi se da je karijerni diplomata, član službe spoljnih poslova. Profesor je na Univerzitetu Kolumbija na katedri za međunarodne i javne poslove.

Nakon povlačenja iz službe spoljnih poslova 2010. godine, Hil je bio ambasador SAD u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, pomoćnik državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika i šef američke delegacije u pregovorima o Severnoj Koreji.

Deset godina je bio dekan škole za internacionalne studije DŽozef Kembel, a zatim je predavao i na Univerzitetu u Denveru.

Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući nagradu Robert S. Frejžer za pregovore o miru i nagradu za izuzetnu službu državnog sekretara.

Govori srpski, poljski, makedonski i francuski jezik.