latinica  ћирилица
15/10/2021 |  07:57 ⇒ 07:58 | Autor: SRNA

Otkriven misteriozni signal iz središta galaksije

Naučnici su otkrili neobičan signal koji stiže iz misterioznog, za sada nerazjašnjenog, izvora u središtu naše galaksije, navodi "Astrofizikl žurnal".
Galaksija - Foto: Screenshot/YouTube
GalaksijaFoto: Screenshot/YouTube

Signal je prvi put primijećen 2020. godine i neobičan je na više načina.

Prije svega, nije jasno odakle dolazi, jer naučnici nisu uspjeli da otkriju njegov izvor. Osim toga, njegov intenzitet mijenja se na neuobičajen, nepravilan način – pali se i gasi bez nekog reda.

Konačno, izvor emitujeje relativno rijetke, cirkularno polarizovane radiotalase. Sve ovo zajedno pokazuje da je riječ o nečemu što nikada do sada nije zabilježeno.

Ovaj izvor zračenja nazvan je "Endijev objekat", po Zitengu Vangu sa Univerziteta u Sidneju, kome je nadimak Endi, a koji je prvi otkrio ove radiotalase.

Zajedno sa svojim kolegama Vang je neobičan signal zabilježio šest puta uz pomoć australijskog radioteleskopa, a nakon toga isti signal uhvaćen je radioteleskopom "Merkat" u Јužnoafričkoj Republici.

Astronomi su otkrili da je izvor samo povremeno emitovao radiotalase u periodu od nekoliko sedmica, ali najveći dio vremena nije se pojavljivao.

Kad ih je posljednji put emitovao u februaru ove godine, nekoliko mjeseci nakon što je prvi put otkriven, naučnici su u njega uperili neke od najmoćnijih teleskopa koji postoje na Zemlji, a da nisu radioteleskopi, ali i dalje nisu vidjeli ništa.

- Izgleda da to zračenje nije u skladu sa bilo kakvom zvijezdom ili objektom koji razumijemo - rekao je za "Nju sajentist" David Kaplan sa Univerziteta Viskonsin-Milvoki, koji je bio član istraživačkog tima.

Činjenica da izvor zračenja nije bio vidljiv ni na jednoj drugoj talasmoj dužini osim u radio području isključila je nekoliko mogućih objašnjenja za ovaj izvor, uključujući standardne zvijezde i magnetare, neutronske zvijezde sa snažnim magnetskim poljem.

Što god da jest "Endijev objekat", karakteristika polarizacije radiotalasa koji iz njega dolaze ukazuje na to da vjerovatno ima vrlo jako magnetno polje.

Tokom bljeskova misterioznog izvora u središtu galaksije jačina sjaja varirala je do faktora 100, a bljeskovi su nestajali izuzetno brzo, uglavnom tokom jednoga dana. To pak znači da je objekt vrlo vjerovatno - mali.

Kaplan navodi da je objekat "onemogućio svaki njihov pokušaj da ga objasne".