latinica  ћирилица
15/10/2021 |  08:31 ⇒ 10:59 | Autor: RTRS

Aćimović: Buster doza podiže imuni sistem (VIDEO)

Buster doza, odnosno treća vakcinacija podiže imuni sistem da ljudi budu zaštićeni od virusa korona, rekla je Јela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Јela Aćimović - Foto: RTRS
Јela AćimovićFoto: RTRS

- Buster se zove zato što se prima šest mjeseci poslije druge doze, a mogu da je prime svi oni koji su vakcinisani prije 31. marta ove godine - naglasila je Aćimović.

Vakcinacija trećom, odnosno buster dozom vakcine protiv virusa korona prioritetnih grupa građana, kao što su osobe starije od 65 godina, te hronični bolesnici, u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, 18. oktobra.

- Poznato je da osobe starije od 65 godina imaju slabiji imunitet i oni su prioritet kod vakcinacije, kao i oni sa hroničnim bolestima. Potom slijede zdravstveni radnici, kao i svi oni koji rade u domovima sa starijim osobama, te prosvetni radnici - poručila je Aćimović.

Ona je dodala da nema potrebe da se radi test na antitijela.

- Nema potrebe da radite test na antitijela, jer mi još uvijek ne možemo sa sigurnošću znati koji je to nivo koji štiti od virusa korona - kaže Aćimović.

Apelovala je na zdravstvene radnike da pročitaju upustva oko vakcinacije, da bi se izbjegli crni scenariji kao u Srbiji, gdje je preminulo čak šest trudnica.

- Vacina je sigurno lijek, a kako trudnice spadaju u veoma rizičnu grupu, preporučujemo porodičnim ljekarima da im savjetuju da se vakcinišu - zaključila je Aćimović.