latinica  ћирилица
15/10/2021 |  10:14 ⇒ 10:15 | Autor: BETA

Američki milijarder osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva prijateljice (VIDEO)

Bogati američki nasljednik Robert Darst, proslavljen po dokumentarcu na televiziji HBO, osuđen je sinoć na doživotni zatvor u sudu u Los Andjelesu bez mogućnosti uslovnog oslobađanja, zbog ubistva najbolje prijateljice.
Robert Darst (Foto: Los Angeles Times/AP) -
Robert Darst (Foto: Los Angeles Times/AP)

Multimilioner (78) proglašen je krivim u septembru za ubistvo prijateljice Suzan Berman u njenoj kući u Beverli Hilsu 2000. godine, da bi je spriječio da govori policiji o nestanku njegove supruge Katlin dvije decenije ranije.

- Taj zločin je ubistvo svjedoka - rekao je sudija Mark Vindam prije nego što je izrekao kaznu i dodao da je ta okolnost u ogromnoj mjeri otežala taj strašni i uznemirujući zločin.

Sudija je odbacio zahtjev odbrane za novo suđenje ocijenivši da ima dovoljno dokaza i to zastrašujućih o njegovoj krivici.

Sud je saslušao i sina žrtve. Rođaci Suzan Berman molili su ga pred sudom da kaže gdje se nalazi tijelo njegove supruge Katlin.

Tokom suđenja Robert Darst koji se izjasnio da nije kriv, skoro nepomično je sjedio u svojim kolicima.

Tužioci smatraju da je Suzan Berman pomogla Robertu Darstu da prikrije svoju ulogu u ubistvu supruge Katlin i da je Darst ubio Berman da bi je spriječio da odgovara njujorškim policajcima koji su ispitivali nestanak njegove supruge 1982. godine.

Crna ovca jedne od najvećih njujorških porodica vlasnika nekretnina Robert Darst uhapšen je u martu 2015. godine uoči emitovanja posljednje epizode biografskog dokumentarca u šest dijelova na HBO "Džinks".

Serija se bavila drugom krvavom epizodom iz života Roberta Darsta, ubistva susjeda koga je kasnije raskomadao i bacio u more. On je oslobođen krivice za taj zločin zahvaljujući vojsci prestižnih advokata koji su ga branili na osnovu raznih argumenata uključujući legitimnu odbranu, slučajno ispaljivanje metka i činova počinjenih pod uticajem alkohola.

U dokumentarcu "Džinks" izgledalo je kao da je Darst nehotice priznao krivicu, kada je sebi u bradu mumlao dok je bio u toaletu, a bežični mikrofon mu nije bio isključen: "Šta sam uradio, očigledno sam ih sve ubio".