latinica  ћирилица
15/10/2021 |  10:58 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Dodik: BiH bezbjednosno stabilna, ali jedinstvena nikad neće biti (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, izjavio je da je BiH stabilna zemlja u bezbjednosnom smislu i da će tako ostati, ali da nije jedinstvena niti je ikada bila.
Milorad Dodik (Foto: Tanjug) - Foto: TANЈUG
Milorad Dodik (Foto: Tanjug)Foto: TANЈUG

On je u Sarajevu nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa ministrom za evropske i inostrane poslove Austrije Mihaelom Linhartom, rekao da je ovo bila prilika da se Linhtar upozna o stanju u BiH.

- Srpska nema namjeru da ruši teritorijalni integritet BiH, ali ima namjeru da vrati suverenitet koji je Ustav i Dejtonski sporazum dao Republici Srpskoj - poručio je Dodik.

Naveo je da je austrijski ministar pomenuo nekoliko termina, među kojima stabilnost i jedinstvo.

- Vjerujem da BiH ima stabilnost u bezbjednosnom smislu i da će tako ostati, bez obzira što neko stalno najavljuje neku priču o ratu. Јedinstvo BiH nema i to su isprazni zahtjevi, jer BiH nikada nije bila jedinstvena - poručio je Dodik.

- Srpska neće da bude u propalom konceptu Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, indirektnih poreza. Upravo zato povući ćemo svoje saglasnosti - rekao je on.

Poručio je da se bori za interese Srpske, ne ugrožavajući druge i dodao da Srpska neće da plaća iluzije, kao što su Oružane snage.

- OBA će do kraja mjeseca biti zabranjen rad na prostoru Republike Srpske, i tada će biti formirana nova obavještajna služba - rekao je on.

Rekao je da će sve nametnute odluke visokih predstavnika biti ukinute.

- Ponašamo se ustavno i ništa ne radimo protiv Ustava. Sve što ne piše u Ustavu nećemo uzeti, a sve što piše da pripada BiH poštovaćemo - poručio je Dodik.

- Dejtonski sporazum je već raspakovan i da Republike Srpske svojim potezima nastoji da ga vrati u izvorne okvire - rekao je Dodik.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše izjavu lidera SDS-a Mirka Šarovića da je opasno raspakivanje Dejtona, Dodik je rekao da nema potrebe da to komentariše i da je "Šarović prodana duša koja jedino uživa kada dođe sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem" i drugima iz Obavještajno-bezbjednosne službe.