latinica  ћирилица
15/10/2021 |  12:21 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Spojen most na Savi kod Gradiške (FOTO/VIDEO)

Simboličnim zavarivanjem posljednje cijevi željezne konstrukcije i susretom delegacija BiH i Hrvatske na sredini mosta, zvanično je spojen most na Savi kod Gradiške.
Most na Savi - Foto: RTRS
Most na SaviFoto: RTRS

Delegaciju BiH predvodio je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, a Hrvatske Tomislav Mihotić, sekretar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

- Ovim smo spojili dvije obale i dvije države i završili najvažniji posao na ovom gradilištu. Premostili smo Savu, mada svi poslovi nisu završeni. Optimista sam da će konačno uređenje mosta, izgradnja pristupnih puteva i druge infrastrukture biti urađena u planiranom roku. Time ćemo, konačno, završiti dugo zagovarani posao i staviti u funkciju most, carinski terminal, granični prelaz i druge objekte od evropskog značaja - izjavio je Mitrović.

Foto: RTRS

Završena je kompletna čelična konstrukcija mosta, a do proljeća će biti završeno i 500 metara saobraćajnice sa strane BiH i 50 metara u Hrvatskoj, nakon čega počinje izgradnja pristupne saobraćajnice u dužini od šest kilometara sa hrvatske strane.

Most na Savi vrijedan je 19 miliona evra, a troškove, po pola, snose BiH i Hrvatska. Hrvatski dio mosta finansira se iz sredstava Evropske unije, koja je i bh. strani obezbijedila grant od 3.2 miliona evra za gradnju mosta.

Most je dugačak 426 metara i ima po dvije saobraćajne trake u svakom smjeru.