latinica  ћирилица
15/10/2021 |  12:52 ⇒ 13:26 | Autor: RTRS

Teško je ostati imun na talenat Ana-Emilije Krunić; Pogledajte njene radove

Ovo nisu fotografije. U pitanju su gotovo realistični portreti mlade umjetnice koja živi u našem okruženju.
Ana Emilija Krunić - Foto: RTRS
Ana Emilija KrunićFoto: RTRS

Vrijeme je da upoznamo izuzentno talentovanu, originalnu i maštovitu Ana-Emiliju Krunić. Njen talenat sigurni smo da će vas osvojiti na prvi pogled.

S maštom koja ne poznaje granice, ova sedamnaestogodišnjakinja istinski uživa u savršeno izmaštanom svijetu, prepunom ljepote, boja i jasnih linija.

Foto: Ustupljen crtež

S grafitnom olovkom u ruci, Ana-Emilija  spremna je svoju viziju dovesti do potpune perfekcije. Nježno, zaneseno i u ljubavi sa slikarstvom, ova mlada dama vješto barata svojim snovima, dozvoljavajući mašti da je odvede na onaj najljepši put, put ispunjen umjetnošću i bojama.

A, sve je počelo jako rano. Nesvakidašnji dar za crtanje bio je izražen i u najranijem djetinjstvu. Crtala je neprekidno, istražujući tehnike koje će najvjerodostojnije pokazati njenu ljubav prema slikarstvu. Tako su sveske i blokovi, veoma brzo postali ispunjeni najljepšim motivima. Najčešće su to bili omiljeni likovi iz crtanih filmova i igrica, a onda je sazrijevanje učinilo svoje, pa su na red došli i portreti.

Foto: Ustupljen crtež

Stotine crteža je nacrtala i svaki naredni je bio bolji od prethodnog.

Danas Ana-Emilija ima sedamnaest godina, učenica je Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža" u Palama. Buduća farmaceutska tehničarka, u slobodno vrijeme dobro ušuškana u svom malom ličnom univerzumu, stvara najljepše crteže.  Papir, grafitna olovka i jasna vizija - tad čarolija počinje.

Foto: Ustupljen crtež

- Načešće slikam osobe koje me inspirišu u raznim aspektima života ili me jednostavno privuku crte njihovog lica. Lično, portrete svrstavam u posebnu umjetnost jer se tu teži ka perfekciji, a mašta i unos emocija su skoro neizvodljivi - ističe Ana-Emilija.

Na vještinama koje posjeduje svakodnevno radi. Ipak, njenih šesnaest daleko od mašte i emocija, bilo bi teško prenijeti na papir. Zato nas i ne čudi da je istražujući mnoge tehnike u slikarstvu, pronašla onu koja je čini najsrećnijom.

Foto: Ustupljen crtež

- Iskreno, najviše uživam u izradi apstrakcija, gdje mašti nema kraja - ističe talentovana Paljanka.

Njen digitalni crtež Emilije Klark, prenesen na papir i platno, krasi jedan stan u Londonu. Narudžbe se nižu, a Ana- Emilija postaje sve sigurnija u poseban dar koji nosi u sebi.

Foto: Ustupljen crtež

Često ističe kako ne želi drugima objašnjavati svoje crteže i slike, jer joj je doživljaj osobe preko puta, zapravo jako važan. Svaki rad istinski je otisak emocija koje u sebi čuva. Urođeni talenat, dar koji nema cijenu ili genetika - za sada su svi odgovori mogući. Јedno je sigurno, odrastanje uz palete boja, platna, kistove i zaneseno stvaranje njenog oca Aleksandra, takođe slikara, ostavilo je trag i želju za stalnim istraživanjem.

Kuća Krunića tako je svakodnevno ispunjena najfinijim emocijama, ali i radovima koji svojom ljepotom oduzimaju dah.

Foto: Ustupljen crtež

I bez obzira na ogromnu ljubav koju gaje prema slikarstvu, otac i kćerka su potpuno drugačiji u izražaju, ali isti u želji, ljubavi i predanosti.

- Moj otac takođe slika, međutim ne koristimo iste tehnike i motive. Јednostavno smo se pronašli u različitim sferama umjetnosti.

Foto: Ustupljen crtež

Zadivljujuće je što u svakom trentku Ana-Emilija zna šta želi, potpuno je sigurna u svoje odgovore, u ogromnu ljubav koju prenosi na platno, ali i detalje koji je privlače, interesuju i čine srećnom.

- Uvijek me je zanimala istorija umjetnosti, jer je usko povezana sa društvom i istinski je izraz naših vrijednosti, osjećanja i promjena kroz koje prolazimo vremenom. Veliki Salvador Dali mi jedan od omiljenih slikara. Izuzetan je, poseban, brilijantan i suptilan, to vidimo kroz njegove radove - kaže mlada umjetnica.

Foto: Ustupljen crtež

S velikim snovima Ana-Emilija uljepšava dane. Mašta o svojoj izložbi, na kojoj bi predstavila sve ono što ona zapravo jeste. Ova djevojčica svoj dar živi, nadograđuje, njeguje i čuva, nježnošću i iskrenim emocijama. Možda baš zbog toga, imamo utisak da velike stvari i djela o kojima ćemo govoriti, tek dolaze, a mi im se istinski radujemo.

- Mnogo je onih koji se ustručavaju uraditi ono što žele. Ako je crtanje u pitanju, onda ću reći, blok na stolu i olovka u ruci i već je pola posla obavljeno - ističe Ana-Emilija.