latinica  ћирилица
15/10/2021 |  13:49 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Trebinje: Uručena posthumna odlikovanja za 46 poginulih boraca

Posthumna odlikovanja predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović za 46 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Trebinja i Bileće uručena su danas u Trebinju, odakle je poručeno da svi danas, više nego ikada, imaju obavezu da svim demokratskim sredstvima brane Republiku Srpsku i vrijednosti za koje su oni položili svoje živote.
Trebinje - odlikovanja - Foto: SRNA
Trebinje - odlikovanjaFoto: SRNA

Odlikovanja je predstavnicima porodica poginulih boraca, u ime predsjednika Republike, uručio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Savjetnik predsjednice Srpske Slobodan Župljanin rekao je da Srpska i predsjednik Srpske, uručenjem posthumnih odlikovanja poginulim borcima, još jednom izražavaju zahvalnost i poštovanje prema žrtvi koju su borci dali za Srpsku i slobodu koju danas imamo.

- Istina, ovaj proces jeste malo duže potrajao, ali prema planu predsjednika Republike Srpske u narednoj godini bi svim porodicama poginulih boraca trebalo da budu uručena odlikovanja, a nakon toga se ulazi u nove projekte da se dodijele i onima koji su već odlikovani priznanjima koja nisu nosila materijalnu naknadu, da bismo ih sve doveli u isti položaj - rekao je Župljanin.

On je nakon uručenja odlikovanja izjavio, da nema svetije dužnosti od poštovanja njihove žrtve i da oni zaslužuju da ih se sjećamo svih 365 dana u godini, jer se jedino tako može sačuvati istina o tome šta su srpski heroji radili u posljednjem ratu.

- U suprotnom, ono što govore naši neprijatelji jednog bi dana moglo postati istina i zbog toga danas, više nego ikada, imamo obavezu da svim demokratskim sredstvima branimo vrijednosti za koje su oni položili svoje živote - poručio je Župljanin, koji je i potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

On je ukazao da su danas napadi na Republiku Srpsku i na slobodu srpskog naroda skoro podjednako žestoki i jaki kao što su bili devedesetih godina prošlog vijeka.

- Ali sam siguran da institucije Republike Srpske i srpski narod mogu dati podjednako snažan odgovor i da su trajna i neupitna kategorija - naglasio je Župljanin.

On je istakao da će se rješavati problemi zaposlenja djece poginulih boraca u što kraćem roku i da se za to moraju uložiti dodatni napori.

Predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Trebinja Pero Vukalović rekao je da mu je čast što je prisustvovao uručenju odlikovanja za borce koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

- Oni su svojim životima spriječili razaranje našeg grada i Hercgovine i neka nova vješala pod platanima i punjenje jama po Hercegovini - istakao je Vukalović.

On je dodao da je razočaran što 25 godina poslije rata te kategorije stanovništva još nisu zbrinute i da u Trebinju još ima 40 djece poginulih boraca koji nemaju zaposlenje.

Ćurić je zahvalio Cvijanović za odlikovanja poginulum borcima.

- Prošlo je dosta vremena, ali nikada nije kasno. Oni su dali najznačajnije za Republiku Srpsku – svoje živote i moramo da imamo poštovanje i razumijevanje prema njima. To su ljudi koji su zaslužni što imamo Republiku Srpsku i slobodu - rekao je Ćurić.

On je izrazio očekivanje da će sljedeće godine svim porodicama poginulih boraca biti uručena odlikovanja.

- Sigurno je da ima još zahtjeva boraca koji su ostali nezavršeni, ali tu sam uvijek sa saradnicima da djelima dokažemo šta smo uradili - istakao je Ćurić.

Supruga poginulog borca Borika Mrkajić rekla je da njoj i njenoj porodici ovo odlikovanje mnogo znači i zahvalila svima koji su učestvovali u organizaciji dodjele odlikovanja.

- Možda malo kasni, ali nikad nije kasno - rekla je Mrkajićeva i istakla da je, kada joj je suprug poginuo u ratu, ostala sa dva sina koji su tada imali 14 i osam godina, a koji su sada odrasli ljudi, završili su fakultete i rade.

Supruga poginulog borca Sena Mrković zahvalila je predsjednici za odlikovanje njenom suprugu.

- Nakon 30 godina od kada je nestao, konačno i ovo da se desi - rekla je ona i dodala da su njihova djeca tada imala pet i osam godina.

Predsjednica Srpske odlikovala je ukupno 396 poginulih boraca Vojske Republike Srpske Medaljom zasluga za narod povodom Vidovdana-krsne slave Vojske Srpske i 15. septembra - Dana poginulih i nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, a na prijedlog Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite.