latinica  ћирилица
15/10/2021 |  14:32 | Autor: RTRS

Kapetan Kirk najstarija osoba u svemiru (VIDEO)

Slavni holivudski glumac, 90-godišnji Viliam Šatner, koji je u kultunoj SF seriji "Zvjezdane staze" glumio kapetana Kirka u srijedu je poletio u svemir i konačno doživio da spoji naučnu fantastiku i naučnu stvarnost, dostigavši krajnju granicu na brodu koji je izgradila kompanija Blu Oridžin, inače u vlasništvu jednog od najbogatijih ljudi na planeti, vlasnika Amazona - DŽefa Bezosa.
Šatner je bio preplavljen smocijama kad se vratio na Zemlju (Foto:BLUE ORIGIN) -
Šatner je bio preplavljen smocijama kad se vratio na Zemlju (Foto:BLUE ORIGIN)

Glumac iz "Zvezdanih staza" i tri saputnika poletjeli su na nadmorsku visinu od 107,5 kilometara iznad pustinje Zapadnog Teksasa, u potpuno automatizovanoj kapsuli, a zatim se bezbjedno padobranom vratili na Zemlju. Let je trajao nešto više od 10 minuta.

Snimci koji su objavljeni pokazuju Satnera i ostale kako lebde u kapsuli koja je stigla do apogeja, granice svemira, i oduševljeni posmatraju kroz prozore planetu Zemlju - odozgo.

Satner sada drži rekord kao najstarija osoba u svemiru, nadmašivši prethodni rekord - putnika koji je bio 8 godina mlađi od njega. Let je uključivao oko tri minuta bestežinskog stanja i pogled na zakrivljenost Zemlje.