latinica  ћирилица
15/10/2021 |  14:46 | Autor: SRNA

Anđelković: Da Dodik ne nastupa energično, Srpska bi davno bila obesmišljena

Analitičar Dragomir Anđelković je rekao da Zapad razumije samo direktan pristup i hrabrost, te da je hrabrost srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika već odavno pokazala rezultate, jer da nije nastupio tako energično kao što sad radi, nego na blaži način, Republika Srpska bi bila obesmišljena.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

- On je sprečio da se realizuje taj plan. Јer Dodik shvata da, ako smo čvrsti u nameri, mi možemo da postignemo šta hoćemo. Mi smo stvorili Republiku Srpsku kada je Zapad bio mnogo moćniji i bila bi sramota da danas dopustimo da je neko ruši, kada se već svet izmenio nama u prilog - rekao je Srni Anđelković.

On je naveo da se zapadne zemlje ponašaju neokolonijalno kada god mogu to da rade, ali kada naiđu na otpor i da neće ići sve lako ono što su naumile, onda se često povlače, jer nisu spremne, da trpe bilo kakve posljedice po sebe.

- Stoga je Dodikov pristup jako dobar. Јasno staviti do znanja na šta smo spremni, a na šta nismo, te jasno reći da smo spremni da se borimo, jer to destimuliše nove nevolje. Metiljav pristup, popustljivost i oklevanje – privlače nevolje - istakao je Anđelković.

Kada bi srpski političari nastupali kao kao Dodik, Anđelković smatra da bi položaj srpskog naroda bio mnogo snažniji generalno, od Republike Srpske do Kosova i Metohije.

Јer, dodao je on, Zapad prepoznaje samo snagu, a Srbi danas imaju mnogo bolji geopolitički kontekst, nego prije 20 godina.

- Imamo Rusiju i Kinu, i u takvim okolnostima u stanju smo da se suprotstavimo, ako nas neko pritiska. A to zna i Zapad. Ako pokažemo da smo spremni da se borimo, neće nas pritiskati. Ako oklevamo, onda će nas ozbiljno pritisnuti. I to je najveći problem – oklevanje i strah kod dijela političara, a Dodik je suprotnost tome - rekao je Anđelković.