latinica  ћирилица
15/10/2021 |  15:09 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Vlada Srpske uputila krivičnu prijavu protiv Zolaka

Vlada Republike Srpske uputila je danas krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zbog izvršenog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U prijavi se, između ostalog, navodi da prijavljeni Aleksandar Zolak, već duži vremenski period počev od 24. septembra 2021. godine u kontinuitetu koristi svaku priliku uključujući medijski nastup na teritoriji Republike Srpske i BiH kako bi iznosio netačne, dvosmislene i neprovjerene informacije kao i informacije koje su suprotne utvrđenom činjeničnom stanju utvrđenom od strane stručnih institucija, a u vezi upotrebe kiseonika u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj u smislu da se umjesto kiseonika koji ima medicinska svojstva za liječenje pacijenata koristi industrijski kiseonik.

U prijavi se ističe da je Zolak iznosio neistine.

- Prijavljeni je iznosio ove neistine iako je Vlada Republike Srpske odmah nakon pojavljivanja u javnosti pomenutih dezinformacija angažovala referentnu laboratoriju iz Srbije koja je izvršila uzorkovanje kiseonika koji se koristi u medicinskim ustanovama u UKC Srpske i bolnici u Prijedoru, a da su rezultati analize i ispitivanja jasno pokazali da se u obje zdravstvene ustanove koristi kiseonik koji ispunjava sve propisane uslove za liječenje pacijenata i čak da ima veći procenat medicinskih karakteristika i svojstava od onih koji su standard u farmakologiji i medicini - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Predsjednik Vlade, Radovan Višković, najavio je juče, nakon održanog sastanka sa direktorima bolnica, će Vlada u skupštinsku proceduru uputiti zakonske akte da bi do kraja naredne sedmice Srpska imala uređenu zakonodavnu proceduru za snabdijevanje zdravstvenih ustanova medicinskim kiseonikom.

Rukovodstvo Srpske naglasilo je da očekuju da Narodna skupština spriječi pogubno djelovanje Agencije za lijekove BiH i njenog direktora Aleksandra Zolaka, donošenjem leks specijalis zakona o zabrani djelovanja ove Agencije u Srpskoj.