latinica  ћирилица
15/10/2021 |  15:31 | Autor: SRNA

Tužilaštva će pregledati zajedno sve predmete ratnih zločina

Na sastanku nadležnih tužilaca Srbije i BiH u Beogradu dogovoreno je da će oba tužilaštva zajedno pregledati sve predmete u vezi sa ratnim zločinima i razmijeniti neophodne informacije kako bi oštećeni bili sigurni da će predmeti biti riješeni profesionalno, bez obzira u kojoj zemlji se postupak vodi.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije (foto: Srbija Danas) -
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije (foto: Srbija Danas)

Na sastanku srpskog republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac i tužioca za ratne zločine Snežane Stanojković sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Gordanom Tadić razgovarano je o unapređenju regionalne saradnje u svim predmetima, a naročito predmetima ratnih zločina.

U saopštenju iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine podsjeća se da je tužilac za ratne zločine Srbije Snežana Stanojković upoznala Tadićevu i delegaciju BiH da je ovo tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti predlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine za ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu organima BiH, a kako se radi o pritvorskom predmetu, očekuje se hitno postupanje Višeg suda u Beogradu.

- Ovo predstavlja veliki iskorak u saradnji u predmetima ratnih zločina između Tužilaštva BiH i Tužilaštva Srbije za ratne zločine - ocijennjeno je u saopštenju.

Prijedlog da se predmet "Vranj" ustupi organima BiH podnijet je na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Srbije i BiH, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i ugovora između dvije zemlje o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

U saopštenju se napominje da je ovakav način rada, kao i regionalnu saradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina podržao i glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc u drugoj polovini septembra na Regionalnoj konferenciji u Beogradu.