latinica  ћирилица
15/10/2021 |  16:46 ⇒ 20:05 | Autor: RTS

UN: Opasne jednostrane akcije Prištine; Selaković: Sve više napada na Srbe (VIDEO)

Opasne jednostrane akcije Prištine mogle su dovesti do sukoba i nesagledivih posljedica. Ovako je posljednja dešavanja na Kosmetu ocijenio šef UNMIK-a Zahir Tanin, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN-a. Upozorio je da jednostrane akcije, poput odluke vlasti u Prištini o registarskim tablicama, doprinose rastu tenzija.
Sjednica Savjeta bezbjednosti UN - Foto: Screenshot
Sjednica Savjeta bezbjednosti UNFoto: Screenshot

Ministar spoljnih poslova SrbijeNikola Selaković poručio je da je Priština jedini izvor nestabilnosti, i da je za šest mjeseci zabilježeno 100 napada na Srbe.

18.17 - Kina protiv ukidanja UNMIK-a

Kina upozorila da je jednostrana akcija prištinskih vlasti dovela do povećanih tenzija i pozvala na nastavak dijaloga.

- Kina smatra da Rezolucija 1244 predstavlja pravnu osnovu za pronalaženje rješenja. Svaki iskorak iz ovog okvira predstavlja korak unazad u tom procesu - rekao je kineski diplomata Geng Šuang.

18:16 - Rusija: Priština širi propagandu

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja optužio je prištinske vlasti da šire propagandu Prištine o napretku i multietničnosti, koja se ne slaže sa realnošću i onim što se tokom prošlog meseca dešavalo.

- Vatrene riječi neće promijeniti činjenice. Zabrinuti smo zbog razvoja situacije na sjeveru Kosmeta - rekao je ruski ambasador pri UN Nebenzja, koji je rekao da je akcija  specijalaca i oklopnih vozila rezultirala ljudskim žrtvama.

18.14 - SAD traže ukidanje UNMIK-a

SAD ohrabruju Beograd i Prištinu da nastave dijalog pod okriljem EU, navodeći da razgovori predstavljaju najbolji način za prevazilaženjem problema, rekao je američki predstavnik u Savjetu bezbjednosti UN.

- UNMIK je ispunio zadatak koji mu je prvobitno definisan zadatak i treba da počnemo dijalog koji će voditi ka okončanju ove misije - rekao je američki diplomata.

18.07 - Protest Misije Srbije

Misija Srbije pri UN uložila je protest zbog obilježja takozvanog Kosova na maskama predsjednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani i članova delegacije Prištine.

17.45 - Britanija podržava napore EU

Velika Britanija osuđuje napade na manjinske zajednice i vjerske objekte na Kosmetu i poziva na prekid nasilja, rekla je predstavnica Velike Britanije.

Britanija, takođe, podržava napore koje EU ulaže u pronalaženje rešenja kroz dijalog Beograda i Prištine.

17.32 - Francuska: Evropska budućnost regiona

Koordinatorka francuske misije pri UN, Šera Gasri pozdravila je mirno rješenje krize koja je prethodnih nedjelja izbila na sejveru Kosmeta.

Gasri je istakla značaj "evropske budućnosti" regiona.

17.09 - Osmani: Vrijeme za okončanje misije UN

Vjosa Osmani, predsjednica privremenih organa, zatražila je da se što prije okonča misija Ujedinjenih nacija.

Osmani je, takođe, optužila misiju UN da na pogrešan način tumači događaje sa sjevera Kosmeta.

16.51 - Selaković: Priština jedini izvor nestabilnosti

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je da je bezbjednosna situacija u poslednje vrijeme bila obilježena napadima na predstavnike srpske zajednice na KiM, kao i da su vlasti u Prištini preduzimale opasne jednostrane akcije.

- Opasne provokacije Prištine se dešavaju svakog dana. Poslednji upad specijalnih jedinica ROSU je deveti upad te vrste To se mora odmah prekinuti  rekao je Selaković, navodeći da je od posljedica akcije "vatrenim oružjem i hemikalijama ubijena starija žena, a devet je ranjeno.

16.22 - UN: Opasne jednostrane akcije

Šef UNMIK-a Zahir Tanin je, predstavljajući izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, rekao je da je nedostatak političke komunikacije ključni razlog novih tenzija.

Vlasti u Prištini su, bez odgovarajuće komunikacije sa ostalim organizacijama uključujući i KFOR, počele da sprovodi odluku o registarskim tablicama, rekao je Tanin, navodeći da su se na administrativnoj granici pojavila blindirana vozila, kao i da je upotrebljen suzavac kako bi se rastjerali demonstranti.

Tanin je, takođe, zahvalio šefovima NATO i Evropske komisije na ličnom doprinosu u procesu smirivanja tenzija.

- Јa sam, takođe, lično apelovao da smanje tenzije - rekao je Tanin.

Ipak, nedjelju dana kasnije, kosovska policija je ponovo rasporedila specijalce na sjever Kosmeta i ostaje pitanje da li je NATO obavješten o akciji na valjan način.

- Ukoliko se velika većina ljudi iz različitih zajednica ne osjeća kao dio političkog procesa i ukoliko društvo ne stane iza pregovora, svi pokušaji da se reijše problemi će biti nedostižni - rekao je Tanin,

Činjenica da ovakav potez nije bio predmet diskusije u redovnim komunikacijama, doveli su do dvodnevnih tenzija, koje su prekinute uz posredovanje EU i podršku diplomata iz SAD.

--------------------------

Beograd na sjednici predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji je pred polazak u Nujork, izrazio očekivanje da će posljednji događaji na sejveru pokrajine biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izvještaju generalnog sekretara UN, budući da takvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posljedica i destabilizacije.