latinica  ћирилица
15/10/2021 |  17:00 ⇒ 16/10/2021 | 08:52 | Autor: RTS

Selaković: Priština jedini izvor nestabilnosti (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti da je bezbjednosna situacija na Kosmetu u posljednje vrijeme bila obelježena napadima na predstavnike srpske zajednice na KiM, kao i da su vlasti u Prištini preduzimale opasne jednostrane akcije
Nikola Selaković - Foto: RTS
Nikola SelakovićFoto: RTS

- Opasne provokacije Prištine se dešavaju svakog dana. Poslednji upad specijalnih jedinica ROSU je deveti upad te vrste. To se mora odmah prekinuti - rekao je Selaković, navodeći da je od posljedica akcije "vatrenim oružjem i hemikalijama ubijena starija žena, a devet je ranjeno".

Selaković je dodao da se Srbija snažno bori protiv organizovanog kriminala i šverca.

- Svi moraju biti svjesni da je ova akcija počela upadom naoružanih osoba u apoteke. Svega par dana ranije, specijalci ROSU su raspoređeni na administrativnoj granici i nasilno sprečavali slobodan protok ljudi i robe - rekao je Selaković.

Postoji samo jedan izvor nestabilčnosti - privremeni organi samouprave u Prištini i oni moraju biti zaustavljeni, rekao je Selaković, navodeći da je jasno je da ti pokušaji nisu izolovani i sporadični, već predstavljaju konstantan pritisak na Srbe.

Selaković je naveo i da je tokom posljednjih šest meseci zabilježeno skoro 100 napada na Srbe, kao i da su mete sve češće djeca, starci i povratnici.

Podsjetio na slučaj Dragice Gašić, koja je od povratka u Đakovicu doživela fizičke napade i bila žrtva institucionalnih pritisaka.