latinica  ћирилица
15/10/2021 |  17:14 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Nema rata, ni secesije; Vraćanje izvornim dejtonskim principima (VIDEO)

Niko ne priziva rat i ne traži secesiju. To je jasno rečeno ambasadorima zemalja Evropske unije juče u Istočnom Sarajevu.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Svi su pokazali razumjevanje za stavove Republike Srpske koja želi da vrati ustavne nadležnosti, osim predstavnika Evropske unije, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrulović za našu televizije.

Najavio je da će veoma brzo biti zakazana posebna sjednica Skupštine, na kojoj će biti odlučivano o povlačenju Srpske iz ranijih sporazuma, i datih saglasnosti.

"Resetovanje" BiH na dejtonska podešavanja je počelo.

Više niko i ništa ne može da zaustavi povlačenje Republike Srpske iz sporazuma o formiranju zajedničke vojske, VSTS, UIO, OBA.

Srpska želi samostalno da odlučuje o nadležnostima dobijenim u Dejtonu, ništa više, ali ni manje od toga.

Zato i najava da će u Narodnoj skupštini ništavnim biti proglašeno više od 140 nametnutih i, pod pritiskom visokih predstavnika, usvojenih zakona u PS BiH.

- I to ne može da zaustavi ni Evropska komisija, ni SAD ni Englezi koji su sve ovo zakuvali. Republika Srpska je uvjerena da ima pravo na svoju ustavnu pozciiju da to nije ništa izvan toga, naše akcije nisu razbijanje teritorijalnog integriteta - istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Koncept samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH je povratak principima na kojima je u američkoj vojnoj bazi Rajt Peterson prije 26 godina dogovorena zajednička država.

Na silu prenesene nadležnosti nisu popravile stanje u BiH - naprotiv, ističe učesnik mirovnih pregovora profesor Radomir Lukić.

- Nijedna od tih nadležnosti nije trajno prenesena i onaj ko je odlučio o prenosu može da odluči da te nadležnosti povrati sebi. Ustav BiH izričito predviđa da svaki entitet ima svoje OSružane snage i da njima zapovjeda odgovarajući član Predsjedništva - naveo je Lukić.

Dakle, povlačenje iz sporazuma o formiranju Oružanih snaga, zapravo znači poštovanje Ustava, a ne rušenje BiH, mada je percepcija javnosti u političkom Sarajevu da Srpska kreće putem secesije.
 
- Niko ovdje ne priziva rat, niko ovdje ne traži secesiju niko ne traži ono što Dejtonom nije definisano i to je juče jasno rečeno. Što se tiče zakona i kada će biti posebna sjednica Narodne skupštine to zavisi od onih koji to pripremaju, svakako očekujem da do kraja mjeseca stigne prijedlog i onda će posebna sjednica ubrzo biti zakazana - istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Srpske.

Ma kako međusobno posvađani, poput Bakira Izetbgovića i Fahrudina Radončića, bošnjačke političare krasi zajedništvo kada je u pitanju politika prema Srbima i Srpskoj. Istovremeno, srpski političari duboko podjeljeni a geopolitički trenutak traži ultimativno jedinstvo, kaže Lukić.

Ipak, opozicija iz Srpske ne namjerava da podrži aktuelnu vlast u namjeri da, kroz Narodnu skupštinu, vrati ustavne nadležnosti. Kažu, to je avantura. Јesu za povratak na izvorni Dejton, ali drugim putem - kroz bh parlament i razgovore sa partnerima iz Federacije.

- Da, jesmo za to, ali nismo za uvlačenje Republike Srpske u haos i u opasnost jer svakako sa ovakvom retorikom i politikom koju vode prvi ljudi SNSD mislim da se Srpska gura u ćorsokak i novu krizu - smatra Mirko Šarović, predsjednik SDS.

- Oni sada sve vraćaju na unutrašnju političku borbu, pokušavaju da demonizuju Dodika da bi profitirali, a ne shvataju da sijeku granu na kojoj sjede odnosno Republici Srpskoj. Јa još uvijek ne mogu da vjerujem da je njima u cilju da Srpska nestane, ali mislim da svojim izjava i ponašenjem doprinose tome - naveo je Stevica Deđanski, politički analitičar iz Beograda.

Dok su srpski zvaničnici juče objašnjavali ambasadorima EU da im je namjera da vrate ustavne nadležnosti a ne secesija, ambasadori PIK-a gdje glavnu riječ vode SAD osudili su prijetnje otcjepljenjem.

Danas je američka ambasada u Sarajevu organizovala vježbu bezbjednosnih agencija iz Federacije pod nazivo, "Savezni štit".

Uvježbavali su zajedno pripadnici federalnog i MUP-a kantona Sarajevo, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela , SIPE ali ne i MUP Republike Srpske.