latinica  ћирилица
15/10/2021 |  18:28 ⇒ 18:29 | Autor: RTS

Nebenzja: Priština širi propagandu (VIDEO)

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja optužio je prištinske vlasti da šire propagandu Prištine o napretku i multietničnosti, koja se ne slaže sa realnošću i onim što se tokom prošlog meseca dešavalo
Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja - Foto: Screenshot/YouTube
Ruski ambasador u UN Vasilij NebenzjaFoto: Screenshot/YouTube

- Vatrene riječi neće promijeniti činjenice. Zabrinuti smo zbog razvoja situacije na sejveru Kosmeta - rekao je ruski ambasador pri UN Nebenzja, koji je rekao da je akcija specijalaca i oklopnih vozija rezultirala ljudskim žrtvama.

Optužio je prištinske vlasti da su šok-bombama, suzavcem i vatrenim oružjem zaplašivali lokalne Srbe kako bi ih isterjali sa Kosova.

Ruski ambasador je pozvao EU da utiče na strane da ispune svoje obaveze proistekle iz dosadašnjeg toka pregovora, te naveo da se Rusija zalaže sa rješenje prihvatljivo za obe strane i zasnovano na međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244.

Protivimo se primanju samoproglašenog Kosova u međunarodne organizacije, rekao je ruski ambasador, navodeći da prištinse vlasti još uvek nisu procesuirale krivce za napad na ruskog službenika UNMIK-a pre nekoliko godina.

Nebenzja je, istovremeno, rekao da se Moskva protivi ukidanju ili promijeni misije UN na Kosovu, navodeći da su izvještaji UNMIK-a od velike važnosti za realno sagledavanje stanja na Kosmetu.