latinica  ћирилица
15/10/2021 |  18:57 ⇒ 18:58 | Autor: SRNA

Geng: Zaštititi bezbjednost i prava Srba na Kosmetu

Kineski ambasador u UN Geng Šuang naglasio je u Savjetu bezbjednosti u Njujorku da je Kina zabrinuta stalnim jednostranim postupcima Prištine koji su doveli do tenzija i dalje eskalacije na Kosovu i Metohiji, te istakao da treba zaštiti bezbjednost, legitimna prava i interese Srba u južnoj srpskoj pokrajini.

Geng je napomenuo da je dijalog jedino rješenje i da jednostrani postupci ne donose stabilnost u regionu, niti su u interesu bilo koje strane.

On je izrazio nadu da će relevantne strane preduzeti odgovarajuće mjere i efikasno zaštiti bezbjednost, legitimna prava i interese Srba na Kosovu.

Ambasador Kine upozorio je da pitanje Kosova i Metohije ostaje potencijalni bezbjednosni rizik za zapadni Balkan i jugoistočnu Evropu.

- Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i razumije legitimnu zabrinutost Beograda zbog razvoja situacije Kosovu i Metohiji - izjavio je Geng.

On je naglasio da je stav Kine u vezi sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Srbije dosljedan i pohvalio pozitivne napore Beograda i volju za dijalog radi pronalaženja rješenja za pitanje Kosova i Metohije.

Geng je rekao da Peking poštuje napore obje strane da kroz dijalog i konsultacije pronađu prihvatljivo rješenje za obje strane, u okviru Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Prema njegovim riječima, Kina pozdravlja razgovore Beograda i Prištine, ali žali što ti razgovori do sada nisu donijeli rezultate.

Geng je naveo da sprovođenje postignutih sporazuma može pomoći izgradnji međusobnog povjerenju.

Kada se radi o misiji Unmika na Kosovu i Metohiji, Geng je istakao da Kina podržava obezbjeđivanje adekvatnih resursa za sprovođenje mandata misije.