latinica  ћирилица
15/10/2021 |  22:10 ⇒ 22:11 | Autor: SRNA

Selaković: Prijatno me iznenadilo obraćanje šefa UNMIK-a

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da ga je prijatno iznenadilo obraćanje šefa UNMIK-a Zahira Tanina na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku.
Nikola Selaković  (Foto:Sputnik / Lola Đorđević) -
Nikola Selaković (Foto:Sputnik / Lola Đorđević)

- U uvodnom govoru Tanina se na jezgrovit način našlo i ono što se dešavalo 13. oktobra i nakon 15. septembra, a odnosilo se na incidente na Јarinji i Brnjaku, na razmeštanje specijalnih policijskih jedinica mimo dogovora u Briselu i na kraju, na dešavanja u kojima je postojala upotreba sile pod izgovorom borbe protiv šverca i organizovanog kriminala - rekao je Selaković.

On je nakon sjednice u Njujorku ocijenio da Srbija može da bude zadovoljna objektivnim i jezgrovitim izlaganjem šefa UNMIK-a, ali i dijela stalnih i nestalnih članica, koje su podržale teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, mandat UNMIK-a i Rezoluciju 1244 u okviru koje mora da se dođe do održivog rješenja kosovskog pitanja.

- Kada pogledate kako su govorili predstavnici Indije, Tunisa, Vijetnama, Kenije, Meksika, videlo se da je većina jasno i nedvosmisleno podržala teritorijalni integritet Srbija, našu posvećenost dijalogu i osudila jednostrane poteze Prištine - rekao je Selaković.

On je istakao da Priština "ipak nije uspjela" i pored plasiranja laži i podmetačina, različitih lažnih konstrukcija čiji je cilj da podriju poziciju Srbije, prenose beogradski mediji.

Šef UNMIK-a Zahir Tanin je, predstavljajući izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, rekao je da je nedostatak političke komunikacije ključni razlog novih tenzija.

- Vlasti u Prištini su, bez odgovarajuće komunikacije sa ostalim organizacijama uključujući i KFOR, počele da sprovodi odluku o registarskim tablicama - rekao je Tanin, navodeći da su se na administrativnoj granici pojavila blindirana vozila, kao i da je upotrebljen suzavac kako bi rastjerali demonstrante.

On je istakao i da je nedjelju dana kasnije kosovska policija je ponovo rasporedila specijalce na sjever Kosova i ostaje pitanje da li je NATO obaviješten o akciji na valjan način.

- Ukoliko se velika većina ljudi iz različitih zajednica ne osjeća kao dio političkog procesa i ukoliko društvo ne stane iza pregovora, svi pokušaji da se riješe problemi će biti nedostižni - rekao je Tanin, nazivajući dokumente potrebnim, ali nedovoljnim za trajna rešenja.

Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku je danas predstavljen redovni šestomjesečni izvještaj o radu UNMIK-a.