latinica  ћирилица
16/10/2021 |  08:49 ⇒ 08:52 | Autor: SRNA

Selaković: Guteres objektivno o KiM, interesovao se za situaciju u BiH

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je poslije razgovora sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom da je njegov sagovornik pokazao izuzetno veliko interesovanje za dešavanja u regionu, posebno u BiH, a objektivno je govorio i o Kosmetu.
Nikola Selaković - Foto: SRNA
Nikola SelakovićFoto: SRNA

Selaković je naveo da je Guteres istakao potrebu za što većom i intenzivnijom saradnjom Srbije i Hrvatske sa ciljem što veće i bolje stabilizacije našeg regiona.

On je rekao da su dobijena uvjeravanja da će Misija Unmika na Kosovu i Metohiji nastaviti da djeluje nepristrasno, u skladu sa mandatom koji joj je dat i povjeren u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selaković je naveo da je reakcija generalnog sekretara UN na posljednje događaje na Kosovu i Metohiji ista kao i šefa Unmika Zahira Tanina, koji je o tome objektivno i jezgrovito govorio.

- Činjenica da je Tanin posvetio gotovo 40 odsto svog brifinga toj situaciji dijeli i sam generalni sekretar. To smo posvjedočili u toku ovog sastanka - rekao je Selaković.

On je dodao da je Guteresa upoznao sa rezultatima ekonomskih i društvenih reformi u Srbiji, te da je Guteres pozdravio incijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića "Otvoreni Balkan", koju su kao šansu za region prepoznali premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije.