latinica  ћирилица
16/10/2021 |  09:08 ⇒ 09:09 | Autor: SRNA

Brnabić: Neće biti potpisana nezavisnost tzv. Kosova

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da ne bi potpisala priznanje nezavisnosti tzv. Kosova ako bi se takav dokument našao na njenom premijerskom stolu, te da vjeruje da je moguć istorijski dogovor Srba i Albanaca.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

Brnabićeva je navela da postoje razni pritisci i da će ih biti i u budućnosti u vezi sa rješenjem pitanja Kosova i Metohije, ali i da svi znaju da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne mogu davati ultimatume, servirati rješenja i ponašati se kao da je Srbija njihova ili bilo čija gubernija.

Ona je za Večernje novosti rekla da iz SAD i EU nisu poručili da nema članstva Srbije u EU bez priznavanja tzv. Kosova već da nema članstva bez dugoročnog rješenja za kosovsko pitanje.

Prema njenim riječima, Srbiji je u interesu da se riješi ovaj zamrznuti konflikt, da se nađe kompromis, kao i da ostane na evropskom putu.

Kada je riječ o pojedinim kritikama iz regiona da je Srbija nedavni samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu iskoristila da ojača pozicije u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i za stvaranje "srpskog svijeta", Brnabićeva je rekla da se ne obazire na maliciozne komentare, te da vjeruje u saradnju i bolju budućnost.