latinica  ћирилица
16/10/2021 |  09:43 ⇒ 09:45 | Autor: SRNA

Britanci sastavljaju negativne izvještaje o sjeveru pokrajine

Britanski državljani, često i u uniformama, u sve četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije razgovaraju sa raznim profilima ljudi, ali sastavljaju samo obavještajne izvještaje u kojima je sjever u negativnom kontekstu, rekao je za Blic izvor iz Kfora.
Drama na Kosovu (foto: kosovo-online.com) -
Drama na Kosovu (foto: kosovo-online.com)

Ovaj izvor je ispričao da u posljednje dvije godine na sjeveru Kosmeta izuzetno često, po nekoliko puta nedjeljno, djeluju dvije grupe od po četvoro obajveštajaca, britanskih državljana, a posao im je da sastavljaju izvještaje o tom dijelu pokrajine.

- U njihovim izvještajima se uvijek navodi da je sjever Kosmeta pun kriminala, te da je izuzetno prisutan i opasan ruski faktor - rekao je ovaj izvor iz Kfora.

Kako se navodi, ovi britanski izvještaji se ne samo znatno razlikuju po sadržaju i činjenicama od, na primjer slovenačkih i švajcarskih, već se ne šalju ni ostalim članicama Kvinte, pa ni u Kfor.

S druge strane, ističe ovaj sagovornik, timovi slovenačkog i švajcarskog Kfora svoje izvještaje zasnivaju na razgovorima sa građanima i pripadnicima takozvane Kosovske policije, i oni su balansiraniji i budu proslijeđeni komandantu Kfora.

Prema saznanjima Blica, Ambasada Velike Britanije u Prištini usko koordiniše aktivnosti sa ambasadom u Skoplju i na toj relaciji se obavlja mnogo poslova u vezi sa užim dijelom regiona.

Cilj takvih izvještaja je, kako se navodi, da se stvori atmosfera u kojoj bi se sjever Kosmeta oslabio, urušila srpska politička struktura na Kosovu i Metohiji i umanjio uticaj Beograda na KiM.

List navodi i da je javna tajna da američka ambasada u Prištini ne opravdava način djelovanja prištinskog premijera Aljbina Kurtija, koji ima podršku za borbu protiv korupcije, ali ne i za jednostrane akcije.