latinica  ћирилица
16/10/2021 |  10:03 ⇒ 10:36 | Autor: SRNA

Pavlova: Koridor "Pet ce" označen kao prioritetan projekat

Evropska investiciona banka do danas je odobrila BiH više od tri milijarde evra zajmova, od čega je samo za Koridor "Pet ce" izdvojeno više od milijardu evra, izjavila je potpredsjednik EIB-a Ljiljana Pavlova i poručila da BiH mora provesti reforme radi integracije u EU.
Koridor 5C - Foto: Screenshot/YouTube
Koridor 5CFoto: Screenshot/YouTube

- EIB je 2020. godine odobrila 340 miliona evra za izgradnju 36 kilometara duge dionice između Medakova i Poprikuše, čime je dosadašnje finansiranje tog projekta premašilo milijardu evra. Ove godine namjeravamo potpisati ugovor o bespovratnim sredstvima EU u iznosu od pet miliona evra za nadzor radova na izgradnji poddionica Koridora "Pet ce" Počitelj-Zvirovići - navela je Pavlova.

Nakon njenog završetka tokom iduće godine, Pavlova je naglasila da će ta poddionica omogućiti kontinuirani put od oko 21 kilometar na auto-putu između Počitelja i Bijače na južnoj granici BiH sa EU.

- Koridor "Pet ce" značajan je tranzitni pravac između država regije koji prolazi kroz BiH, zbog čega je u Ekonomskom i investicionom planu EU za zapadni Balkan označen kao prioritetan projekat - rekla je Pavlova za Dnevni avaz.

Kao banka EU, Pavlova je istakla njihovu podršku i finansijsku pomoć koju su posebno intenzivirali nakon poplava 2011. godine na izgradnji infrastrukture i mjera zaštite od poplava.

Ona je poručila vlastima u BiH da nastave sa provođenjem reformi radi integracije u EU i ispunjavanja kriterijuma za članstvo u područjima osnovnog zakonodavstva i institucionalnog okvira, uključujući javnu administraciju, vladavinu zakona i temeljna prava.

- Pomoći ćemo zapadnom Balkanu i BiH da pristupe sredstvima koja su dostupna u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU u svrhu ubrzavanja ekonomske transformacije u zeleni, digitalni i održivi model. U isto vrijeme, jačaćemo privatni sektor koji može stvoriti nova radna mjesta i unaprijediti konkurentnost lokalnog tržišta - poručila je Pavlova.

Budući da banka EU blisko sarađuje s institucijama i lokalnim partnerima EU, Pavlova je navela da će tražiti najbolje finansijske instrumente za pomoć državama u prilagođavanju klimatskim promjenama i nastavku zelenog oporavka od pandemije.