latinica  ћирилица
16/10/2021 |  11:40 | Autor: SRNA

Zaplijenjena droga i provedene aktivnosti protiv državljanina BiH

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je na području Dalmacije i Istri zaplijenjeno oko 15 kilograma heroina i kilogram amfetamina, a aktivnosti su provedene protiv lica koje se sumnjiče za međunarodno krijumčarenje velike količine teške droge, pranje novca i ulaganje u kupovine vikendica i nekretnina u BiH i regionu.

Provedene aktivnosti nastavak su rada na predmetu međunarodne saradnje protiv državljanina BiH, koji je pod istragom duži period, a osumnjičen je da je u više navrata počinio krijumčarenje većih količina heroina iz BiH prema Hrvatskoj i dalje prema zemljama EU.

Prema navodima iz Tužilaštva, zaplijenjena droga na ilegalnom narko-tržištu dostiže cijenu od više od pola miliona KM.

Iz Tužilaštva su istakli da vode aktivnosti u okviru međunarodne operacije koju sa partnerskim institucijama iz Hrvatske i Njemačke, te da je zaplijenjena i veća količina evra.

Osumnjičeni je uhapšen u srijedu, 13. oktobra, na području Hrvatske, gdje je zadokumentovano počinjenje krivičnog djela, a na području BiH izvršen je pretres lica blisko povezanog sa osumnjičenim.

U okviru finansijske istrage, vrše se pretresi i evidentiranje tokova novca, za koji se sumnja da je korišten za kupovinu više vikendica i nekretnina na području BiH i susjednih zemalja.

Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija Hrvatske i Njemačke s ciljem razbijanja lanca krijumčarenja velike količine teške droge.

Tužilaštvo je navelo da u interesu istrage, trenutno ne može saopštiti više detalja.