latinica  ћирилица
16/10/2021 |  11:51 | Autor: RTS

Tužilac na suđenju Haradinaju i Gucatiju: Moramo da zaštitimo one koji traže pravdu

Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svjedocima, Specijalizovani tužilac DŽek Smit rekao je da se u predmetu radi o "uslovima koji se iziskuju za nepristranu primjenu pravde" i "onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost".
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo) -
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo)

Smit je rekao da je istina u temelju pravde i da istina, zbog koje je potrebno to suđenje, jeste činjenica da "postoji mala, ali moćna grupa ljudi na KiM koja ne želi da postoji ovaj Sud i koja će da napravi sve da mu našteti u uzaludnom pokušaju da opravda lažni narativ da nijedan vojnik tzv. OVK nije počinio nikakav zločin za vrijeme rata".

Smit je istakao da Gucati i Haradinaj pripadaju toj grupi i nipodaštavaju sve one koji sarađuju sa Specijalizovanim vijećima i Specijalizovanim tužilaštvom kao "špijune", "kolaboracioniste" i "izdajnike" koji su "iznevjerili" svoje sunarodnike, navodi se u saopštenju Specijalnog suda u Hagu.

Naglasio je da Specijalizovana vijeća treba da budu sud koji se vodi interesima žrtava, te da je "atmosfera zastrašivanja svjedoka i ometanja postupaka koja postoji u krivičnim suđenjima protiv bivših pripadnika tzv OVK" dio razloga zbog kojih je osnovan i zbog čega se nalazi u Hagu.

- Ta atmosfera je u prošlosti uticala na to da su svjedoci bili spriječeni da pristupe sudu i kažu šta znaju o zločinima tzv. OVK - rekao je Smit.

Dodao je da "optuženici dobro znaju za tu prošlost i nadaju se da ovdje primijene istu strategiju kako bi zastrašili svjedoke, jer je to prije uspijevalo".

Specijalizovani tužilac je izjavio da nepristrana primjena pravde podrazumijeva izgradnju i podsticanje institucija koje mogu da zaštite one koji su u potrazi za pravdom, te da Specijalizovana vijeća imaju mogućnost da obezbijede pravdu za mnoge žrtve na KiM, navodi se u saopštenju.

- Razlog zbog kojeg Vijeća imaju tu mogućnost je u tome da predstavljaju bezbjedno mjesto za svjedoke da slobodno govore o krivičnim djelima koja su vidjeli, o onima u kojima su sami nastradali, kao i o onima u kojima su nastradali članovi njihovih porodica - rekao je Smit.

Dodao je da je od "najveće važnosti je da Vijeća predstavljaju mjesto gdje mogu da to naprave bez straha od represalija ili odmazde".

Tužilaštvo u ponedjeljak, 18. oktobra počinje da izvodi svoje dokaze, zaključuje se u saopštenju.