latinica  ћирилица
16/10/2021 |  12:38 ⇒ 12:39 | Autor: SRNA

Linta: Potrebno jedinstvo stranaka o vraćanju otetih nadležnosti Srpskoj

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je povratak izvornom Dejtonskom mirovnom sporazumu ključan preduslov stabilnosti i napretka BiH i da je zbog toga od ogromne važnosti da se u Republici Srpskoj postigne jedinstvo svih parlamentarnih stranka o strateškom cilju - vraćanju nasilno otetih ustavnih nadležnosti dogovorenih u Dejtonu.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je istakao da nijedna od tih nadležnosti nije prenesena na nivo BiH kao rezultat zajedničkog dogovora legitimnih predstavnika Republike Srpske i FBiH, već pod velikim pritiscima zapadnih centara moći i nelegalnim odlukama visokog predstavnika.

- Važno je naglasiti da opravdan i legitiman zahtjev za vraćanje ustavnih nadležnosti Republici Srpskoj ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, niti predstavlja poziv na secesiju - istakao je Linta u saopštenju.

On smatra da upravo dosljedno poštovanje Ustava, odnosno Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma jeste garant opstanka BiH, odnosno ne predstavlja njeno rušenje kako netačno govore politički predstavnici Bošnjaka i određeni zapadni centri moći.

Linta je istakao da je politika otimanja i nasilnog prenosa nadležnosti, koju je sprovodio visoki predstavnik u ime zapadnih centara moći, samo pogoršala situaciju i postala kočnica društvenog i ekonomskog razvoja BiH.

- Ova politika je dovela do produbljivanja podjela i nepovjerenja između Srba i Bošnjaka, jačanja sukoba, nezadovoljstva i loše atmosfere - ocjenjuje Linta.

Linta smatra da povratak na izvorni Dejtonski mirovni sporazum predstavlja dugoročno rješenje, jer se tako otklanjaju uzroci političkih nesporazuma i sukoba.

Kao dobar primjer za BiH je naveo Belgiju u kojoj žive dvije glavne etničke grupe Flamanci /58 odsto stanovnika/ i Valonci /31 odsto stanovnika/ i 11 odsto ostalih.

Belgija je primjer etničkog federalizma koji uključuje, između ostalog, ravnopravnost konstitutivnih naroda i poštovanje temeljnog sporazuma o stvaranju zajednice.

Podijeljena je na tri regiona Flandrija, Valonija i grad Brisel. Ustavnim promjenama iz 1993. godine Belgija je od unitarne države postala federacija.

Linta je napomenuo i da se nagomilani problemi u Belgiji rješavaju strpljivo i na bazi kompromisa i dogovora, a ne pritiscima i nametanjem odluka.