latinica  ћирилица
16/10/2021 |  16:41 | Autor: RTRS

Đurđev: Srpskom slogom sačuvati Republiku Srpsku

Predsjednik Srpske lige Aleksandar Đurđev izjavio je da "Republici Srpskoj predstoje najveći izazovi još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine i krajnje je vrijeme da se upali crveni alarm među političkom i društvenom elitom kako bi se Srpska sačuvala od pokušaja ne samo ukidanja njenih nadležnosti, već i njenog potpunog ukidanja i utapanja u tzv. građansku i unitarnu BiH".
Aleksandar Đurđev (foto:rtv.rs) -
Aleksandar Đurđev (foto:rtv.rs)

Bez, kako kaže, želje da se miješa u unutrašnja politička pitanja u Srpskoj Đurđev smatra da kao odgovoran čovjek i Srbin ima dužnost da pošalje poruku svim političkim i društvenim akterima sa druge strane Drine.

- Srpska sloga je svoju moć i nepobjedivost pokazala tokom ratnih 1990-ih godina upravo na primjeru Republike Srpske. Svi ste stali pod jedan srpski barjak, svi ste imali isti cilj, a to je stvaranje i odbrana Republike Srpske i niko vas nije mogao omesti ili slomiti u takvoj namjeri, čak ni najmoćnije političke i vojne sile tog vremena - istakao je Đurđev.

On je napomenuo da odbrana Srpske i njenih vitalnih interesa ne smije biti predmet diskusije među samim Srbima i da je "krajnje kontraproduktivno to što se neki političari iz Srpske dodvoravaju zvaničnom Sarajevu samo da bi smijenili srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i došli na vlast".

- Imate primjere kako treba da izgleda srpsko-srpska saradnja kada su u pitanju vitalni nacionalni interesi. Moja partija sarađuje sa Pokretom za Bijeljinu, imamo primjer saradnje Stefana Krkobabića i Nedeljka Čubrilovića ispred dvaju srpskih parlamenata i treba ići tim putem, jer zajedno smo jači i teško bratu bez brata, teško Srbinu bez Srbina - zaključio je predsjednik Srpske lige.

Izvor: pink.rs