latinica  ћирилица
16/10/2021 |  17:08 ⇒ 17:10 | Autor: RTRS

Karan: Ne pokreće se prijava protiv Dodika, već protiv Republike Srpske i srpskog naroda

Profesor ustavnog prava Siniša Karan poručio je da je udar na srpskog člana Predsjedništva BiH direktan udar na srpski narod i Republiku Srpsku, a tom inicijativom neustavno uspostavljeni tužioci i sudije direktno ruše temelje BiH.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan je u izjavi Srni napomenuo da član Predsjedništva po Ustavu predstavlja srpski narod i Republiku Srpsku i glavni je nosilac i predstavnik suvereniteta srpskog naroda i entiteta kroz instituciju, koja je šef kakve takve države.

- Ako neko smatra da će pokrenuti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika mora da zna da je pokreće protiv srpskog naroda i Republike Srpske, kao nosioca suvereniteta - naglasio je Karan.

Neustavno uspostavljeni tušioci i sudije, istakao je Karan, udarom na Milorada Dodija udaraju na biće i konstrukciju ove države u kojoj srpski narod i entitet Republika Srpska čine njegov glavni kostur.

Oni tom inicijativom, istakao je, direktno ruše temelje BiH, direktno gaze biće ove države i učešće jednog suverenog konstitutivnog naroda u ovoj državi, a ne Milorada Dodika.

- Mi tražimo hitno ukidanje neustavnog Suda i Tužilaštva radi zaštite integriteta Republike Srpske i srpskog naroda - rekao je Karan.

Prema njegovim riječima, zaštita vitalnog nacionalnog interesa i entiteta i ide u prilog tome da ne može biti preglasan narod i entitet, i to je funkcija člana Predsjedništva.

- Dakle, udar na člana Predsjedništva je direktan udar na srpski narod i entitet koji su nosioci suvereniteta ovakve državne zajednice kakva postoji - precizirao je Karan.

On je ocijenio da se BiH, iako nastala kao država tri konstutivna naroda i dva entiteta, u posljednjih 25 godina transformiše u pravcu politike i htjenja samo jednog naroda.

- Bošnjaci bi samo bili zadovoljni kad bi pronašli nekog srpskog Komšića - dodao je Karan.

Tužilac Tužilaštva BiH DŽermin Pašić inicirao je hitno formiranje predmeta zbog medijskih isptupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima, kako se navodi, "iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH".