latinica  ћирилица
16/10/2021 |  18:13 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Rakić: Formirati SZO ili napuštamo institucije u Prištini i na sjeveru

Srpska lista učestvovaće na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, rekao je njen predsjednik Goran Rakić i najavio da će napustiti sve institucije u Prištini i na sjeveru pokrajine ako do Nove godine ne bude formirana Zajednica srpskih opština.
Goran Rakić - Foto: RTRS
Goran RakićFoto: RTRS

- Ukoliko u toku novembra ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, obavještavamo sve relevantne faktore u Prištini, Beogradu i Briselu da ćemo napustiti sve pozicije u Prištini i na sjeveru i da će gradonačelnici podnijeti ostavke. Kraj godine je posljednji rok za formiranje ZSO - istakao je Rakić.

Rakić je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekao da je Srpska lista poslije razgovora i konsultacija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odlučila da učestvuje na sutrašnjim lokalnim izborima.

Srpska lista je ranije saopštila da neće učestvovati na izborima ako ne bude ukinuta presuda kojom je Ivan Todosijević osuđen na dvije godine zatvora.

- Donijeli smo zajedničku odluku da izađemo na izbore u interesu srpskog naroda, pokazujući da mi nismo ti koji ne poštujemo Briselski sporazum - naglasio je Rakić.

On je dodao da je razgovor bio težak i da je njiho stav bio da ne izlaze na sutrašnje izbore zbog teške bezbjednosne situacije, kršenja prava Srba, upotrebe vatrenog oružja i upada specijalaca na sjever, ranjavanja Srećka Sofronijevića i drugih razloga.

Predsjednik privremene vlade u Prištini Aljbin Kurti u četvrtak je objavio da će Rakića razriješiti sa funkcije ministra za zajednice i povratak zbog njegovih istupa nakon, kako je to naveo Kurti, "odluke vlade da se obračuna sa krijumčarima robe".