latinica  ћирилица
16/10/2021 |  18:26 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Patrijarh Profirije: Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju (VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je u besjedi u Sabornoj crkvi u Sarajevu da pravoslavni Srbi u ovom gradu žive najmanje od 14. vijeka i mole se Bogu o čemu svjedoči i ovaj stari hram, te da različitosti nisu tu da bi razdvajale već okretale ljude jedne prema drugima.
Patrijarh Porfirije u Sarajevu - Foto: SRNA
Patrijarh Porfirije u SarajevuFoto: SRNA

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, koji je došao u dvodnevnu posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, došao je s porukama mira, međusobnog poštovanja i razumijevanja, ocjenjujući da je bogatstvo Sarajeva i Mitropolije dabrobosanske upravo u različitosti kultura i vjera.

I večeras se u porti Sabornog hrama okupio veliki broj vjernika da dočekaju srpskog patrijarha, kojem je nakon ustoličenja na tron SPC ovo prva posjeta Mitropoliji dabrobosanskoj. 

U čast dolaska patrijarha, u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice služena je doksologija.

- Srce mi je ispunjeno istinskom radošću jer sam u ovom predivnom hramu i predivnom gradu, koji je na prvi pogled zarobljen među planinama, ali je istinski otvoren na sve četiri strane svijeta - rekao je patrijarh srpski Porfirije, ocjenjujućio da je Sarajevo jedinstveno po bogatstvu i ljepoti upravo zbog različitosti ljudi koji su u njemu ostavili svoj lični, duhovni i kulturni pečat.

Na samo nekoliko stotina metara, dodao je, nalaze se bogomolje naroda drugih vjera, koje sve potiču iz istog korijena - stvaralačke ljubavi svoje.

Prepoznavajući svoj identitet i različitost, on je naveo da to nije dato da bi razdvajalo već bilo odskočna daska koja baca jedne prema drugima u zagrljaj.

- Ne treba da dozvolimo da spolja neko nasilno pokazuje i ukazuje. Kao oni koji vjerujemo u Boga treba da budemo otvoreni jedni prema drugima, da razgovaramo jedni sa drugima, da razmjenjujemo iskustvo i ljubav što je mnogo više od jednog spoljašnjeg često političkog i politikantskog dijaloga - istakao je partijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, treba ostaviti visoko i visokoparne riječi i svjetske politike i teorije i spustiti se na najnižu moguću tačku vjere u Boga.

- Nema te vjere u Boga koja je utkana u temelje ovoga grada, a da ne upućuje da je svaki čovjek Bogom stvoren, da niko ne postoji bez onog drugog i da ne postoji onaj koji može reći da mu drugi nije potreban. Dolazićemo ovdje u duhu Јevanđelja i mira i da se utvrđujemo u vjeri. Mir treba da bude alfa i omega naših htijenja i napora - naglasio je srpski patrijarh.

Dolazak patrijarha srpskog od velikog je značaja za Crkvu, monaštvo i sveštenstvo, ali prema riječima mitropolita Hrizostoma, prije svega za Sarajevo, BiH i narode koje u njemu žive, jer donosi jasnu poruku susreta, dijaloga, mira i dobre volje.

- Vaša posjeta i dolazak nosi u sebi snažnu poruku susreta, dijaloga, mira i dobre volje među ljudima i narodima baš ovdje u Sarajevu - poručio je mitropolit.

Srpski patrijarh će sutra služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu, uz sasluženje mitropolita, episkopa i sveštenstva, nakon čega će posjetiti i Istočno Sarajevo.

Nakon prijema u Gradskoj upravi, predviđena je šetnja do Trga Republike Srbije, gdje će se patrijarh Porfirije i mitropolit Hrizostom obratiti građanima Istočnog Sarajeva.

RTRS/SRNA