latinica  ћирилица
16/10/2021 |  19:30 ⇒ 19:54 | Autor: SRNA

Pomen stradalim borcima na Meremišlju

Na brdu Meremišlje kod Višegrada danas je obilježeno 29 godina od stradanja 28 boraca Vojske Republike Srpske iz Višegrada i Rudog koje su na tom mjestu ubile pripadnici tzv. Armije BiH.
Brdo Meremišlje kod Višegrada - pomen - Foto: SRNA
Brdo Meremišlje kod Višegrada - pomenFoto: SRNA

Bivši komandir višegradske brigade Luka Dragičević rekao je da je ovo najveća tragedija u toku cijelog rata.

- Najviše je zarobljeno srpskih boraca iz višegradske i ruđanske brigade. I oni koji su zarobljeni mali broj je preživio. Svake godine na ovaj dan se okupljamo da odamo počast tim ljudima koji su stradali - napomenuo je Dragičević.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da su na tom neprijateljske snage pobile 28 srpskih vojnika i da ovaj datum obilježavaju svake godine u prisustvo članova njihovih porodica.

Načelnik opštine Rudo Dragoljub Bogdanović rekao je da se uvijek treba sjećati ovih porodica i truditi se da njihove žrtve ne budu uzaludne.

- Naša Republika Srpska je krvlju zalivena i moramo je braniti kao što smo u ratu tako i u miru - naveo je Bogdanović.

Za poginule borce služen je parastos, prislužene su svijeća i položeno cvijeće. Obilježavanju prisustvovala je rodbina stradalih, njihovi ratni drugovi i saborci.

Delegacije opštine Višegrad i Boračke organizacije iz Višegrada i Rudog, položile su cvijeće na spomen-obilježje, koje je Opštinska boračka organizacija Višegrada podigla, a na kojem su ispisana imena 24 borca iz Višegrada i četvorice iz Rudog.