latinica  ћирилица
16/10/2021 |  20:37 ⇒ 20:38 | Autor: SRNA

Najljepše gusle sa Sarajevsko-romanijske regije

Gusle Brana Јovanovića iz Knežine kod Sokoca proglašene su za najljepše na izložbi gusala "Nasljeđe koje spaja", održanoj danas u Andrićgradu.
Guslar Brana Јovanović - Foto: SRNA
Guslar Brana ЈovanovićFoto: SRNA

Darko Lečić, predsjednik Guslarskog društva "Rade Јamina", organizator izložbe, rekao je da je održana i prigodna manifestacija epski deseterac uz gusle, na kojem su nastupili umjetnici iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

- Sarajevsko-romanijska regija je bogata umjetnicima koji izrađuju gusle, tako da je najveći broj guslara iz tih krajeva - napomenuo je Lečić, te naglasio da gusle povezuju Srbe koji žive u ovim zemljama.

Guslar Vladislav Јovović rekao je da pravi gusle i da gusla, a voli istoriju i srpski narod.

- Izložba gusala je za dušu naroda, za dušu naučnika, za dušu srpskog naroda. Ova izložba je dovoljna da je pogledate i da vam ostane sjećanje - naglasio je Јovović.

Milanko Јanković sa Sokoca, koji je izložio svoje gusle, rekao je da je 1976. godine prvi put napravio gusle.

- Od tada do danas napravio sam oko 500 gusala. To je moj drugi život, ja sam invalid, da mi nije gusala, čini mi se da ne bi mogao živjeti - istakao je Јanković.

Ova manifestacija je održana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Srbije, preduzeća Hidroelektrane na Drini i opštine Višegrad.