latinica  ћирилица
17/10/2021 |  07:57 ⇒ 10:56 | Autor: SRNA

Počelo glasanje na KiM, Srbi krenuli organizovano autobusima

Na Kosovu i Metohiji jutros je počelo glasanje za gradonačelnike i odbornike u 38 opština, a raseljeni Srbi organizovano su krenuli autobusima iz centralnih krajeva Srbije kako bi ostvarili svoje građansko pravo, javlja dopisnik Srne.
Glasanje (foto:Anadolija/Ilustracija) -
Glasanje (foto:Anadolija/Ilustracija)

Svih 883 biračkih centara sa 2.477 biračkih mjesta su, uz manja kašnjenja na nekoliko biračkih mjesta, otvorena u 7.00 časova, rekao je novinarima u Prištini predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ Kresnik Radonjići.

Glasanje će se odvijati do 19.00 časova, a Radonjići je najavio da će prvi preliminarni rezultati biti objavljeni večeras.

Pravo glasa ima 1.885.448 birača što je za 90.586 birača više u odnosu na vanredne parlamentarne izbore održane u februaru ove godine.

Prema informacijama iz Srpske liste, raseljeni Srbi krenuli su jutros organizovano autobusima iz Beograda, Niša, Kragujevca i Kraljeva.

Pravo glasa mogu iskoristiti na bilo kom biračkom mjestu pa se očekuje da najveći broj njih glasa u nekoj od sjevernih opština.

Na biračkim spiskovima su imena 166 kandidata za gradonačelnika, od kojih su 152 muškarci i 14 žena.

Za 1.002 pozicije odbornika kandidovalo se 5.198 lica od kojih je 3.261 muškaraca i 1.937 žena.

Srbi imaju kandidate za gradonačelnike u 11 opština i kandidate za odbornike u 22 ostale opštine.

Srpska lista kao najbrojnija politička organizacija Srba ima kandidate za gradonačelnike u Novom Brdu, Partešu, Ranilugu, Štrpcu, Gračanici, Klokotu i Obiliću južno od Ibra, kao i u opštinama sjeverna Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok na sjeveru Kosova.

U opštinama Novo Brdo, Ranilug i Obilić Srbi imaju po jednog kandidata, dok se u ostalih osam opština na listi nalaze i Srbi samostalni kandidati.

Uz Srbe samostalne kandidate, u opštinama Novo Brdo, Obilić i sjeverna Kosovska Mitrovica kandidate za gradonačelnike i odbornike imaju albanske političke partije.

Svaki birač koji ima jedan od dokumenata Prištine, ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu na osnovu kojim može iskoristiti pravo glasa.