latinica  ћирилица
17/10/2021 |  09:31 ⇒ 10:06 | Autor: SRNA

Kozimo: Lično sam vidio raskopane srpske grobove i razbacane kosti

General italijanske vojske Lerario Kozimo, koji je bio ljekar u sastavu Kfora, izjavio je da je lično vidio uništene i raskopane srpske grobove kod sela Bijelo Polje na Kosovu i Metohiji, iz kojih su psi raznosili kosti.
Lerario Kozimo - Foto: Facebook
Lerario KozimoFoto: Facebook

U autorskom tekstu za Večernje novosti, Kozimo je opisao ono što je vidio u ovom selu 2004. godine, nedaleko od Peći, a to, kako je naveo, nikada nije zamišljao da će vidjeti.

- Crkva na ulazu u groblje je bila potpuno uništena. Zapaljena je i još se čulo pucketanje ispod gomile drva, od srušenih stropnih greda. Okolo svaki nadgrobni spomenik, svaka grobnica, sve je bilo srušeno, slomljeno, razbijeno - naveo je on.

Gdje god je ranije bio grob, napisao je Kozimo, sada su se pred njihovim očima pojavljivale provalije, koje su izgledale uznemirujuće, kao ulaz u Had.

- Sa užasom sam ugledao psa koji je pobjegao, noseći u čeljustima ljudsku podlakticu bez mesa, iz ko zna koje grobnice. Јedva sam se uzdržao od povraćanja - dodao je ovaj italijanski doktor, porijelom iz Barija, grada Svetog Nikola, koji je toliko poštovan u pravoslavnom hrišćanskom svijetu.

U daljem tekstu Kozimo opisuje kako je, ne znajući zašto, odlučio da siđe u jednu od razbijenih grobnica, gdje je na rasturene kosti ženske osobe, što je zaključio po odjeći, bila bačena magareća glava, koja je još krvarila.

Kozimo je naveo da je izbacio tu magareću glavu, a zatim je ponovo sastavio dijelove leša na najbolji način i sa pijetetom, kada je završio, pozdravio je tu mrtvu ženu i izašao iz grobnice.

- Ono što se tada dogodilo nikada nisam ispričao. To sada radim. Dok sam izlazio iz groba, jasno sam čuo ženski glas kako izgovara riječ na srpskom – hvala. Nisam se okrenuo, savršeno sam znao ko je to izgovorio - napisao je svoje iskustvo italijanski ljekar.

Kozimo je bio hirurg, sanitetski brigadni general italijanske vojske. Danas je u penziji, nosilac je visokog ordena Italije, prozni pisac, autor pozorišnih tekstova i filmskih scenarija.

Napisao je u svom autorskom tekstu i da nikada nije uspio da razumije zašto bi naoružana frakcija u ratu trebalo da uzme na nišan groblja, uništi nadgrobne spomenike, iskopa i razbaca ostatke leševa, istresa bijes nad onima koji više ne mogu biti opasnost, da oskrnavi svetu zemlju.