latinica  ћирилица
17/10/2021 |  12:37 ⇒ 12:45 | Autor: RTS

Pronašli više od 90 zvečarki ispod kuće u Kaliforniji

Kažu da svaka kuća ima svoju zmiju.
Zvečarke - Foto: ilustracija
ZvečarkeFoto: ilustracija

Јedna kuća u Kaliforniji imala je "nešto" više od toga. Preciznije, 90 i neku zvečarku više.

Al Vulf navikao je da nailazi na jednu ili dve zmije ispod objekta, ali kada je nedavno došao po pozivu u jednu kuću na sjeveru Kalifornije, nije mogao ni da pretpostavi da će pronaći više od 90 zmija koje se pripremaju za hibernaciju.

Vlasnica kuće jeste u telefonskom razgovoru napomenula da je videla više gmizavaca, ali Vulf ipak nije očekivao toliki broj.

Vulf, direktor Službe za kontrolu gmizavaca okruga Sonoma, rekao je da se zavukao ispod planinske kuće u Santa Rosi i odmah pronašao zvečarku, a onda još jednu. I još jednu.

Shvatio je kakva je situacija, otišao po dvije kante, navukao dugačke zaštitne rukavice i vratio se nazad.

- Izvlačio sam ih skoro četiri sata - istakao je Vulf dodajući da, kada je krenuo na teren, pomislio da će to biti još jedan uobičajen slučaj.

Vulf je koristio hvatalicu za zmije dugu 60 santimetara da ukloni 22 odrasle zvečarke i 59 beba kada je 2. oktobra prvi put posjetio kuću u planinama Majakamas. Od tada se vratio još dva puta i prikupio još 11 zmija.

Sve zmije su bile sjevernopacifičke zvečarke, što je jedina otrovna vrsta zmije nastanjena na sjeveru Kalifornije.

Vulf već 32 godine spasava zmije i sklanja ih iz kuća u 17 okruga. Za to vrijeme 13 puta je ujeden, vidio ih je na desetine na jednom mjestu u divljini, ali nikada ispod kuće.

- Znamo da je to mjesto poznato leglo zbog malih zmija i broja ženki koje sam pronašao - objasnio je Vulf i dodao da bi do kraja mjeseca trebalo da provjeri još jednom da li su "navratile" još neke zmije ispod kuće u Santa Rosi.