latinica  ћирилица
17/10/2021 |  15:26 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u pratnji mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u Istočno Sarajevo gdje su ga dočekali gradonačelnik Ljubiša Ćosić i načelnici šest gradskih opština.
Patrijarh Porfirije - Foto: Instagram
Patrijarh PorfirijeFoto: Instagram

Patrijarha i mitropolita dočekali su načelnici Istočnog Novog Sarajeva Јovan Katić, Pala Boško Јugović, Trnova Dragomir Gagović, Istočne Ilidže Marinko Božović, Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović i Sokoca Milovan Bjelica, kao i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske sa ovog područja.

Sastanak patrijarha i domaćina je počeo, a najavljeno da će Ćosić i načelnici razgovarati sa srpskim patrijarhom o završetku izgradnje sabornog hrama na Palama, početku izgradnje sabornog hrama u Istočnom Novom Sarajevu, te o brojnim temama koje bi trebalo da opredijele razvoj Istočnog Sarajeva.

Nakon sastanka predviđene su izjave za medije, a potom je planirano da patrijarh sa mitropolitom prošeta do Trga Srbije i obrati se građanima Istočnog Sarajeva.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije jutros je služio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Patrijarh je ukazao na značaj krstolike vjere koju čovjek treba da nosi u sebi, kao i da Gospod kritikuje formaliste jer treba imati živoga Boga u sebi.

Patrijarh boravi u dvodnevnoj posjeti Mitropoliji povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma.