latinica  ћирилица
17/10/2021 |  15:42 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Proglasiti Јahorinu nacionalnim parkom (VIDEO)

Na Јahorini je održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa direktorom Olimpijskog centra "Јahorina" Dejanom Ljevnaićem i predsjednikom Nadzornog odbora Olimpijskog centra Nedeljkom Elekom.
Dodik sa Ljevnaićem i Elekom - Foto: SRNA
Dodik sa Ljevnaićem i ElekomFoto: SRNA

Tema sastanka bili su novi projekti Olimpijskog centra.

Dodik je nakon sastanka rekao da da će se založiti za to da Јahorina bude proglašena nacionalnim parkom, kako bi se osigurala planska gradnja.

Dodao je da činjenica da se tu gradi 250.000 kvadrata raznog smještajnog kapaciteta govori o interesu koji ne smije da stane, ali ne smije da se napravi haos od Јahorine ili da bude dio nekih unutarističkih odluka bilo koga. 

- Ovo je najveći poslovni poduhvat. Postoji veliki interes ljudi iz regiona i EU za Јahorinu i zbog toga je potreban njen dalji razvoj - rekao je Dodik.

On je istakao da kapacitet same Јahorine i onoga što se tu gradi, ne može da prati kapacitete lokalnih zajednica u pogledu uređenja od regulacionih i drugih planova, te da će se zbog toga založiti da se Јahorina proglasi nacionalnim parkom i da se donese poseban zakon o tome.

Dodik je naglasio da se mora pobjeći od toga da lokalne zajednice vide samo priliku da u ovom trenutku zarade neki novac od prihoda koji mogu da imaju, a da to ne bude adekvatno vraćeno.

Rukovodstvo Olimpijskog centra istaklo je da je ulaganjima Vlade Republike Srpske od Јahorine stvoren jedan od najmodernijih ski-centara u Evropi, ali je istovremeno ova planina i investiciona destinacija jer se ulaže više od milijardu KM.

Ljevnaić je rekao da je u toku gradnja pet novih žičara, zahvalivši rukovodstvu Republike Srpske za podršku.

- Podrška institucija Srpske je velika i značajna, trudićemo se da i dalje budemo najbolji - rekao je on i dodao da sezona na Јahorini počinje 2. decembra te da će do Nove godine biti održano 20 koncerata.

Elek je zahvalio Vladi Srpske i srpskom članu Predsjedništva BiH na kontinuiranoj podršci, dodajući da je Vlada najviše zaslužna za napredak i razvoj Olimpijskog centra.

- Uspjeli smo uz njihovu pomoć da napravimo investiciono čudo - istakao je Elek.