latinica  ћирилица
17/10/2021 |  17:25 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo dočekalo najdražeg gosta - srpskog patrijarha (FOTO/VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije u posjeti je Istočnom Sarajevu gdje se sastao sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem i načelnicima šest gradskih opština.
Patrijarh Porfirije u Istočnom Sarajevu - Foto: SRNA
Patrijarh Porfirije u Istočnom SarajevuFoto: SRNA

Patrijarh srpski je u Istočno Sarajevo došao u pratnji mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, a prethodno je boravio u Sarajevu gdje je jutros u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Patrijarh je sa mitropolitom, gradonačelnikom Ćosićem i načelnicima razgovarao o završetku izgradnje sabornog hrama na Palama i početku izgradnje sabornog hrama u Istočnom Novom Sarajevu.

Foto: SRNA

Patrijarh Porfirije je nakon sastanka rekao da je radostan što je imao priliku za neposredan susret sa ljudima koji žive u Istočnom Sarajevu, Sarajevu i širom Republike Srpske i BiH, te konstatovao da život na ovim prostorima nije nimalo lagan.

Srpski patrijarh je podsjetio da je i on porijeklom iz ovih krajeva i da je mnogo puta izrekao kakav je njegov odnos i doživljaj prema Republici Srpskoj i ljudima koji tu žive.

Ćosić je rekao da su danas dočekali najdražeg gosta - srpskog patrijarha Porfirija, te istakao da je ovo grad stradalnik u kome živi 65.000 ljudi, dobre duše i dobrih domaćina čija je želja da u svakom segmentu idu naprijed.

- Građani Istočnog Sarajeva danas su dočekali i dočekuju najdražeg gosta - gosta u kome vide vjeru, nadu i kome se mole da se on za njih moli Bogu i Hristu, da učinimo da sve nedaće ovoga svijeta prođu pored nas i da zajedno, kako srpski, tako i svi ostali narodi, na ovim prostorima, u Republici Srpskoj i BiH žive zajedno u miru, slozi i razumijevanju - istakao je Ćosić.

On je zamolio patrijarha da se moli Bogu za građane Istočnog Sarajeva i širi priču o onome šta je ovaj grad.

- Našem patrijarhu Porfiriju želimo zdravlje, sreću i da vodi ovaj naš srpski brod i da nam u tome pomaže da jedni druge razumijemo, da živimo u miru, slozi i da svi ljudi i narodi oko nas žive zajedno i posmatraju nas - naglasio je Ćosić.

Foto: SRNA

Mitropolit Hrizostom ukazao je na značaj da se u Istočnom Sarajevu rađa i raste jer je to najveće bogatstvo za grad, srpski narod i cijelu Republiku Srpsku.

Patrijarh boravi u dvodnevnoj posjeti Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma.

RTRS/SRNA