latinica  ћирилица
17/10/2021 |  18:02 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

U Јelačićima kod Kladnja oskrnavljena spomen-ploča posvećena ubijenim Srbima (FOTO)

Spomen-ploča u znak sjećanja na 24 srpska borca i civila ubijena u selu Јelačići kod Kladnja, koja je prije mjesec dana obnovljena, ponovo je oskrnavljena, po četvrti put od postavljana 2011. godine.
Oskrnavljena spomen-ploča u Јelačićima kod Kladnja - Foto: RTRS
Oskrnavljena spomen-ploča u Јelačićima kod KladnjaFoto: RTRS

Iz Zavičajnog udruženja "Јelačići" na Fejsbuk stranici su objavili da je ploča polupana, te da su se obraćali policiji i drugim nadležnim organima, ali da to nije dalo nikakvog rezultata.

Srbi koji su živjeli u ovom selu prije rata više puta su obnavljali spomen-ploču, te sumnjaju da iza svega stoje njihove komšije Bošnjaci.

Spomen ploča je podignuta u znak sjećanja na 24 mještanina koje su u proteklom ratu ubile muslimanske paravojne snage iz Kladnja i Živinica.

Na pravoslavnu Novu godinu, 14. januara 1994. godine, muslimanske snage su ubile 17 mještana Јelačića, među kojima šestoro starijih i nemoćnih lica, selo zapalili, a preživjele protjerali.

Žrtve su mučene i masakrirane na posebno svirep i bestijelan način, što je potvrđeno i obdukcijom, koju je nakon razmjene tijela, četrdeset dana nakon masakra, obavio patolog iz Beograda Zoran Stanković.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je još 2007. godine cijeli predmet proslijedilo nadležnom tužilaštvu, koje nije podiglo nijednu optužnicu za zločine u Јelačićima.

U Јelačićima je prema popisu iz 1991. godine bilo oko 100 domaćinstava i više od 300 stanovnika, a nakon završetka rata do danas nijedna srpska porodica se nije vratila u ovo selo.