latinica  ћирилица
17/10/2021 |  20:10 ⇒ 21:34 | Autor: SRNA

Izbori na KiM: Srbi oborili rekord po izlaznosti

Izlaznost birača u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji dostigla je oko 85 odsto od broja punoljetnih Srba koji žive u pokrajini, prve su nezvanične procjene, javlja dopisnik Srne.
Kosovska Mitrovica (Tanjug/Sava Radovanović) - Foto: TANЈUG
Kosovska Mitrovica (Tanjug/Sava Radovanović)Foto: TANЈUG

Potvrda procjeni je izlaznost u selu Koretište u opštini Novo Brdo gdje od 622 birača sa stalnim mjestom boravka nisu glasala samo dva birača.

Slično je i u ostalim, posebno brdsko-planinskim selima u ovoj opštini, gdje je kanidat Srpske liste Saša Milošević pobijedio dvojicu kandidata albanskih političkih partija i izvjesno izabran za novog gradonačelnika opštine Novo Brdo.

Mediji na abanskom jeziku su prenijeli da je u Dečanima pobjedu u prvom krugu glasanja odnio kandidat Alijanse za budućnost Kosova Baškim Ramosaj, poznatiji po odluci da se ne sprovede odluka o uknjiženju 24 hektara zemljišta koje je ustavni sud u Prištini vratio Manastiru Visoki Dečani.

Glasanje je danas proteklo bez incidenata što garantuje legitimnost izbornog procesa, ocijenili su posmatrači nevladine organizacije "Demorkatija na djelu".

Iz ove organizacije su primijetili da je veliki broj birača glasao sa personalnim dokumentima kojima je rok važnosti istekao, ali je to posljedica odluke CIK-a da se dozvoli da glasaju osobe čija je važnost dokumenata istekla u posljednjih šest mjeseci.

"Demokratija na djelu" je upozorila na budnost članova izbornih komisija da se ne bi dogodila bilo kakva manipulacija sa izbornim materijalom kako je to u ranijim izbornim procesima bila "uobičajena praksa".