latinica  ћирилица
17/10/2021 |  22:01 | Autor: SRNA

Zaharova: Američkoj demokratiji prijeti nepovjerenje građana u političare

Američkoj demokratiji ne prijeti "ruska propaganda", niti hakeri iz Rusije, već nepovjerenje u političke institucije građana SAD, smatra portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (@MID_RF) - Foto: Twitter
Marija Zaharova (@MID_RF)Foto: Twitter

- Američku demokratiju ne ugrožavaju, kako je sada moderno da se kaže, autoritarni režimi, već nepovjerenje sopstvenih građana i njihova percepcija kao lažnog svega što govori američka politička elita i globalne informacione kompanije-monopolisti - napisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.

Ona je podsjetila da, prema istraživanju Instituta Pirson za proučavanje i rješavanje globalnih sukoba i Centra za istraživanje odnosa sa javnošću Asošiejted presa pri Univerzitetu u Čikagu, objavljenom 8. oktobra, za širenje dezinformacija nisu odgovorne "ruske fabrike trolova", "propaganda RT", ni "kineske sajber-trupe", već američki političari, IT korporacije i korisnici društvenih medija.

- Pri tome je gotovo polovina ispitanika /48 odsto Amerikanaca/ uvjereno da je sama vlada Sjedinjenih Američkih Država odgovorna za namjerno objavljivanje dezinformacija. Time se uništava cijela konceptualna osnova na kojoj se udobno smjestila zapadna rusofobija. Moglo bi se pretpostaviti da ovako republikanske pristalice ocenjuju javnu politiku sadašnje demokratske administracije, ali nije tako. Svaki treći demokrata, kako pokazuju ankete, siguran je da Vašington, da nazovemo stvari svojim imenom, laže - istakla je Zaharova, prenosi Sputnjik.